Így játszaná ki Orbán taktikáját az EU, hogy segélyt juttasson az ukránoknak

2023. december 19. 10:28

A magyar miniszterelnök nem ért egyet a terjeszkedési tervekkel, Brüsszelben már megindult a szervezkedés.

2023. december 19. 10:28

Az Európai Unió múlt heti, bővítési csúcstalálkozóján találtak egy olyan formulát, amely lehetővé teszi a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, miközben az ország háborúban áll Oroszországgal – írja a Guardian. Orbán Viktor közben viszont megvétózta a sokkal sürgetőbb megállapodást a Kijevnek szóló 50 milliárd eurós négyéves segélycsomagról, és azzal fenyegetőzött, hogy megfosztja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az égetően szükséges támogatástól a túlélésért vívott harcban.

Hirtelen úgy tűnt, hogy Európa megbuktatta Ukrajnát a szükség órájában, ahogy a republikánusok által uralt amerikai kongresszus is megtagadta a további pénzügyi segélyek jóváhagyását Kijevnek. Miután megmutatták Ukrajnának a fényt az alagút végén, az európai kormányok megtagadták tőle az üzemanyagot, hogy sínen tartsa az elakadt vonatot.

Ennek ellenére jó esély van arra, hogy az uniós miniszterek a jövő hónapban egyhangúlag jóváhagyják a segélycsomagot.

A cikk szerint Orbán megmutatta a publikumnak, hogy megvan a hatalma megállítani Európát, így az EU más megoldáson dolgozik, hogy folyósíthassa a pénzt Kijevnek. Az uniós és a nemzeti tisztviselők már térképezik is fel a megoldást, ha Orbán továbbra akadályozza a pénzügyi csomagot. A másik 26 tag egy Ukrajna számára létrehozott kormányközi alaphoz járulna hozzá, amelyet az Európai Bizottság kezelne, és amely a reformfeltételekhez kötődik. Magyarország GDP-hez kötött hozzájárulása egyébként is jelentéktelen, és képtelen lenne meggátolni a döntést. Hasonló eljárást alkalmaztak az EU fiskális szerződésére vonatkozó brit vétó megkerülésére az euróövezeti válság közepette 2011-ben, még akkoriban, amikor az Egyesült Királyság vezette az unió csapatát.

Az biztos, hogy Európa történelmi döntést hozott, ami végső soron azt jelenti, hogy nem lesz szürke terület a demokratikus, integrált nyugat és Oroszország között.

Az európai ügyintézés mindenesetre Vlagyimir Putyin cinikus önbizalmát táplálja. Éves sajtótájékoztatóján bejelentette: nemcsak megduplázza háborús céljait, hanem a nyugati elbizonytalanodás jeleire hivatkozva előrelépésben gondolkodik.

Putyin a szerző szerint a brüsszeli műsort nézve racionálisan kiszámolta, hogy ha Donald Trump nyeri a jövő évi amerikai elnökválasztást, az EU amerikai vezetés nélkül nem lesz képes olyan mértékű politikai, katonai és pénzügyi támogatást nyújtani, amely Ukrajna védelmének fenntartásához szükséges. Az EU-nak tehát sürgősen pótolnia kell a pénzügyi hiányt, hogy megcáfolja a hasonló híreszteléseket.

Az EU vezetői elismerték, hogy belső reformokat kell végrehajtaniuk, hogy a kibővített unióban működni tudjanak. Azt ígérték, hogy 2024 közepéig elfogadják a reformok ütemtervét, hogy a bővítési tárgyalások és a reformok párhuzamosan haladhassanak. Ennek tükrében a brüsszeli csúcs nem volt olyan rossz, mint amilyennek látszott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. december 20. 07:30
Az ő pénzükből nem a mienkből. Fellélegezhet az ukrán maffia....
masikhozzaszolo
2023. december 19. 16:53
Azt a sunnyogó anyukádat. A saját hsz. eldugod, csak frissítésre jövök elő. Töröljél, ne sunyiskodj.
pandalala
2023. december 19. 16:00
Póker. Később majd bejelentjük, hogy mi is betolunk 1 milliárdot abból 21-ből, amivel még tartoznak nekünk .. ;-)) All-in.
pandalala
2023. december 19. 15:32
"és azzal fenyegetőzött, hogy megfosztja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az égetően szükséges támogatástól a túlélésért vívott harcban." Ezt vajon, röhögés nélkül írták le?? .....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!