A világ végén van Navalnij új börtöne, kizárt, hogy onnan megszökjön

2023. december 26. 15:49

A börtönben borzasztóak a körülmények, ráadásul a telep egyik irányában több száz kilométernyi tundra, a másikon pedig az Urál hegység sarkvidéki vonala húzódik.

2023. december 26. 15:49
NAVALNIJ, Alekszej

Három hétig nem lehetett tudni a hollétéről, mígnem hétfőn kiderült, Moszkvától csaknem 2 ezer kilométerre észak-keletre, a roppant nehezen megközelíthető Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Harp városában található IK-3 elnevezésű  börtönkolónián tartják fogva Alekszej Navalnijt – számol be az Euronews. A telep a korábbi Gulag kényszermunkatábor-hálózat részeként épült. Navalnij kollégái szerint a politikust a közelgő márciusi elnökválasztás miatt helyezték át északra, mivel így akarják őt maximálisan elszigetelni a világtól.

Korábbi fogvatartottak vallomásából kiderült, az IK-3 börtönőrei rendre alkalmaznak fizikai erőszakot. 

A rabokat egyből a fürdőházba viszik, de amikor valaki levetkőzik és megy mosakodni, akkor elzárják a vizet. Maszkos emberek jönnek a helyiségbe, és elkezdik ütlegelni az elítéltet. Engem például jó fél óráig vert körülbelül tizenöt ember” – mondta Mikho Khulilidze, aki az IK-3-ban töltötte börtönbüntetését. Igor Kaljapin emberi jogi aktivista azt mondta a Moscow Times-nak, az ilyen telepeken a körülmények alapvetően szörnyűek, és akit ilyen helyre szállítanak, annál egyszerűen biztosítani akarják a lehető legnagyobb fizikai elszigeteltséget. 

A börtöntelep akkor került be az orosz köztudatba, amikor a 2000-es években Platon Lebegyev korábbi oligarchát ott tartották fogva, akit adócsalás és pénzmosás miatt ítélték el, de az ítélet szerinte politikai indíttatású volt.

Az IK-3-ból szinte lehetetlen megszökni, az egyik oldalon több száz kilométernyi tundra, a másik oldalon pedig a Urál hegység sarkvidéki vonala húzódik. 

A zord környezet mellett a fizikai és lélektani bántalmazás, valamint az teszi nehézzé a rabok életét, hogy az életkörülmények rendkívül alacsony színvonalúak. Egyes volt rabok a ruházat és más alapvető dolgok hiányára panaszkodtak.

Szergej Sejkin 2022-ben pert indított az IK-3 ellen, mert szerinte többedmagával olyan cellába zárták, ahol természetes fény és meleg víz sem volt. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet ügyészsége 2022-től kezdve legalább kétszer jelentette, hogy az IK-3-ban a munkavédelmi törvényeket, a tűzvédelmi- és az egészségügyi előírásokat sem tartják be. A Kremlt persze ez távolról sem izgatja, a hivatalosan 1050 fogoly tartására létesített intézmény zavartalanul üzemel.

Navalnijt 2021-ben börtönözték be, miután visszatért Moszkvába Németországból, ahol a novicsok nevű, szovjet fejlesztésű idegméreggel elkövetett mérgezést követően lábadozott. 

Idén augusztusban egy bíróság 19 év börtönbüntetést szabott ki rá, azzal vádolva, hogy szélsőséges tevékenységet folytatva olyan szervezetet hozott létre, amely aláássa a közbiztonságot. 

2023 december elején Navalnij ellen kétrendbeli vandalizmus miatt emeltek vádat, ami egyének esetében egy évig terjedő kényszermunkával, csoportok esetében pedig három évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető. 

Alekszej Navalnij kedden először szólalt meg a közösségi oldalán. Azt írta, az új fogvatartási helyére vezető húsz napos út fárasztó volt. Utalva megnőtt szakállára és ruhájára azt írta, ő a követői új Mikulása. Kilenc X-posztjában kifejtette, megfelelő ruhái vannak, viszont rénszarvasok helyett megtermett juhászkutyák vannak a környéken. Enyhe cinizmussal azt írta, sajnos 

nem tud semmiféle sarkköri egzotikumról beszámolni, ugyanis csak a kerítést és a szögesdrótokat látja. 

Eddig egyszer engedték ki sétálni az udvarra, ekkor látott egy sornyi őrt gépfegyverekkel és a már említett őrkutyákkal.

Utolsó posztjában megjegyezte, mivel ő maga a Mikulás, követői nyilván arra gondolnak, hogy milyen ajándékot hoz, de azt írja, hogy ő egy különleges politikai rezsim Télapója, ezért csak annak jár ajándék, aki nagyon, nagyon rosszan viselkedik.

Nyitóképünk archív: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron a Moszkvától mintegy 100 kilométerre lévő, pokrovi börtönben megtartott, a moszkvai Lefortovo börtönben közvetített fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2023. december 28. 22:57
Friss sarkvidéki levegő, hegyek, nyugalom,csend! Ha letelik CIA- nyugdíj! Más meg fizet ezért!
kőbaltás
2023. december 28. 05:30
A Magyar hazaárulóknak is hasonló büntetés végrehajtási intézményben volna a helyük.
Csigorin
2023. december 28. 01:06
azt a par napot mar fellabon is kibirja mig odaernek felszabaditani a hoholok
Obsitos Technikus
2023. december 26. 22:08
Valaki küldje már el neki az Ivan Gyenyiszovics egy napját..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!