A pokol holdjához repül a NASA űrszondája

2023. december 30. 11:13

Minden eddiginél közelebbről láthatjuk majd a Naprendszer legaktívabb vulkánját.

2023. december 30. 11:13

Fontos küldetéssel zárja az idei évet a NASA. A szervezet közlése szerint december 30-án minden eddiginél közelebb repül majd el a Juno űrszonda a Jupiter Io nevű holdja mellett. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az űrszonda 1500 km-ről tud majd képeket készíteni a Io-ról. 

A szóban forgó égitest azért különleges, mert vulkanikusan a legaktívabb bolygó a naprendszerünkben. A vulkanikus tevékenységet a Jupiter gravitációja által keltett ár-apály jelenség is erősíti.

A küldetés vezető tudósa Scott Bolton elmondta, hogy a korábbi adatokkal összevetve a mostaniakat megvizsgálhatják, hogy miként változnak a vulkánok az Io felszínén.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: NEMES LASZLO / SCIENCE PHOTO LIBRA / NLA / Science Photo Library via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altair-4
2023. december 30. 17:22
Nem mindegy? Nem ez a lényeg.
I feel the earth move under my feet
2023. december 30. 16:23
Ezt tutikurvaég, hogy Google translator-ral írta a firkász, aki az általánost sem járta ki.. Hold, bolygó.. egyremegy, igaz? Ja, hogy gömbölyű mindkettő! Aha!
Akitlosz
2023. december 30. 13:38
Már megint olyan írt cikket, akinek fogalma nincsen a témáról. 1. Az Io nem bolygó, hanem hold. 2. Az illusztráció a Jupitert ábrázolja, nem az Io-t. Eddig ez a legjobb kép az Io-ról, a Galileo űrszonda készítette 1999-ben. Ilyen furcsa színű az Io, nagyjából ilyennek látná az ember, bár a képben az infravörös és az ultraibolya fény is benne van. Ez a kép 130 000 km-ről készült. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Io_highest_resolution_true_color.jpg
NoFace
2023. december 30. 11:29
Akkor az Io-nok már integetnek a váratlan látogatóknak! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!