A golyóstoll feltalálójának a lányával találkozott Orbán Viktor Argentínában

2023. december 09. 23:04

A Buenos Airesben élő Bíró Mariann az argentin-magyar közösségben az egyik legbefolyásosabb személy, így a híres édesapa mellett ez is oka volt annak, hogy a miniszterelnök felkereste.

2023. december 09. 23:04
null

Az Argentínában tartózkodó Orbán Viktor – a miniszterelnök azért utazott Buenos Airesbe, mert vasárnap, december 10-én részt vesz az ország új elnöke, Javier Milei beiktatásán – találkozott Bíró Mariann-nal, aki Bíró Lászlónak, a golyóstoll feltalálójának lánya. 

A golyóstoll nagyon egyszerű szerkezetnek tűnik, mégis nagyon sok embernek nem sikerült ezt megalkotni, pedig már Galileo Galilei is próbálkozott vele. Bíró László elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy olyan eszközt sikerült megalkotni, amelynek segítségével 

folyamatosan, szépen lehet írni, s nem mellesleg túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész világ használja. 

A Wikipédia szerint Bíró a magyarországi zsidótörvények miatt 1938 végén Párizsba menekült, majd testvérével és egy barátjukkal, Meyne János Györggyel Argentínába emigrált, ahol a tintával végzett további kísérletek után 1943. június 10-én megkapta a tollára a szabadalmat, megalakította a Bíró Pens of Argentina céget, és megkezdte a sorozatgyártását 1942-től Eterpen, 1943-tól Stratopen majd később, 1944-től Birome (Bíró és Meyne) néven.

A golyóstoll számos országban ma is az ő nevét viseli: spanyolul birome, franciául biron, angolul néha biro-pennek hívják. 

A Buenos Airesben élő Bíró Mariann az argentin-magyar közösségben az egyik legbefolyásosabb személy, 

így a híres édesapa mellett ez is oka volt annak, hogy Orbán Viktor felkereste. Mind a miniszterelnök, mind az idős asszony nagyon megörültek egymásnak és kellemes hangulatban hosszasan elbeszélgettek.

Nyitókép: Mandiner

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. december 10. 17:04
Orvbán feltalálta magát. Csodálkoznák, ha csak ez az egy fotó készült volna. Érdekes, hogy kettő-három éve, amikor a Bíró család Budapesten kereste a gyökereit mintha nem fotózkodott volna velük. Ez majdnem olyan jó, mint a várban "véletlen" összefutni egy menyasszony-vőlegény párral, vagy Londonban egy kinti magyar munkavállalóval.
Lajoss
2023. december 10. 16:28
Hű,ez óriási dolog… 😂😂😂😂😂😂😂
andris-923
2023. december 10. 10:23
Ha már arról van szó hogy magyarjaink mit tettek le az emberiség fejlődésének az asztalára csak emlékeztetnék mindenkit ma is lesz két magyar Stockholmban akiket azért díjaztak mert ők is hozzájárultak az emberiség előrehaladásához!
Málaga21
2023. december 10. 10:20
Tudjátok melyik a legjobb golyóstoll? Amikor a csaj bekapja golyóstól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!