Zelenszkij: Felmentették a kárpátaljai rohamdandár parancsnokát a vizsgálat idejére

2023. november 07. 07:20

Kárpátalján a tragédia nyomán háromnapos gyászt rendeltek el.

2023. november 07. 07:20

Felmentették a kárpátaljai 128-as rohamdandár parancsnokát a vizsgálat idejére – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este. 

A hegyi rohamdandár katonái pénteken vesztették életüket a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében, miután légitámadás érte a rendezvényt

amelyen részt vettek. Az ukrán sajtó először több mint 20 halottról számolt be, hétfőn azonban az ukrán hadsereg közölte, hogy 19 katona vesztette életét. Olekszij Kucserenko parlamenti képviselő ugyanakkor 28 halottról és 53 sebesültről tett említést.  Kárpátalján a tragédia nyomán háromnapos gyászt rendeltek el. 

„A dandár parancsnokát felmentették a vizsgálat idejére. 

Az egész helyzet percenként változik” – mondta Zelenszkij a Telegram-oldalán. 

Hozzátette, hogy tárgyalt a vezérkarral, megbeszélték a dandárra mért csapás körülményeit. Zelenszkij szerint a tanácskozáson mások mellett jelentést tett neki a történtekről Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Vaszil Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke.  „Megvitattuk a tényeket, amit már sikerült kideríteni a tragédia körülményeiről, kinek az utasításai tették lehetővé a tragédia bekövetkeztét” – mondta Zelenszkij. 

Egyben kijelentette, hogy senki sem menekül meg a felelősségre vonástól. 

Korábban az Obsesztvennoje című lap a dandár forrásaira hivatkozva közölte, hogy Dmitrij Liszjuk parancsnok életben maradt, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről, és néhány perccel a csapást követően érkezett. A ceremónia november 3-án reggel 9 órakor kezdődött volna, de el kellett halasztani fél órával. Ekkor a katonák már felsorakoztak és parancsnokukat várták. Az alakulatot 10 óra 10 perckor érte csapás, a parancsnok pedig a forrás szerint két perccel később érkezett.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Aris MESSINIS / AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. november 07. 14:57
Fura, hogy a parancsnok életben maradt: ez biztosan ukrán csapás volt, hisz utálják a nemzetiségeket abban a semmi , náci országukban....szegény ártatlan lelkek pusztulnak a drogos náci kobold és pereputtya miatt....
lendvaiildiko
2023. november 07. 12:07
Normális ember nem szervez katonai parádét frontvonalra. Nem bírja elensky, hogy kikerült a hírek fő sodrából. Szándékosan vezényelte oda a kárpátaljaikat. Elrettenteni a kárpátaljaikat, bekerülni a világsajtóba ismét, csökkenteni a nem ukrán népesség nemző korú férfiainak létszámát. Még jobb lesz az eredmény, ha legközelebb a Vörös téren nyújtják át az ukrán hősök kitüntetéseit.
remi
2023. november 07. 10:53
Van 19 vagy 28 vagy X halott az esetből, aztán rugóznak rajta. Közben meg a déli fronton naponta van ennél több, csendesebb napokon, mert az eseménydúsabbakon tízszer ennyi. Egyébként állítólag az áldozatok nagyobb része vagy mind a 128-as tiszti állományából valók, vagyis magyar igen kis valószínűséggel volt köztük. De a "6 óra a Balaton" egységet amúgyse tudom sajnálni.
files32
2023. november 07. 10:10
Lecsapott a tűpontos Storm Shadow: fél perc alatt szabályosan darabokra lőtték Oroszország legmodernebb hajóját
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!