Brutális rakétatámadás érte a kárpátaljai egységet, sokan meghaltak

2023. november 05. 14:16

Teljes körű vizsgálatot rendeltek el.

2023. november 05. 14:16
Ukrainian military at Chestnut Run 2023

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter megerősítette, hogy a kárpátaljai 128. hegyi rohamdandár katonái közül sokan meghaltak. A miniszter „teljes körű vizsgálatot rendelt el a tragédiának nevezett ügyben”írta meg a BBC.

A miniszter nem közölte, hogy hányan haltak meg az orosz rakétacsapásban, viszont az ukrán médiában és az orosz katonai bloggerek körében megjelent korábbi beszámolók szerint több mint 20 kárpátaljai katona vesztette életét, amikor egy kitüntetési ünnepséget szakított félbe az orosz bombázás egy a frontvonalhoz közeli faluban. Mellettük sokan megsebesültek, közöttük civilek is. Érdekesség, hogy az ukrán katonai vezetés csak azután adott ki tájékoztatást, hogy maga a hír elterjedt a közösségi médiában.

Háromnapos gyászt hirdettek

Hétfőtől 3 napos gyászt hirdettek Kárpátalján amiatt, hogy két napja egy orosz rakétatámadás következtében életét vesztette a munkácsi 128-as számú különálló hegyi rohamdandár több mint húsz katonája, sokan pedig megsebesültek a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében – közölte hivatalos közösségi oldalain Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatási hivatal elnöke. 

A november 6-tól kezdődő gyásznapokon a megye valamennyi intézményében félárbocra eresztik az állami lobogókat, minden reggel 9 órakor egyperces néma csenddel adóznak az elhunytak emlékének, a templomokban pedig istentiszteleteket tartanak.

Nyitókép: A 128. hegyi rohamdandár a zászlajával
Forrás: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 06. 19:26
Az orosz-ukrán háborúban, azaz Ukrajna Hősi Honvédő Harcában az a MAGYAR NEMZETI ÉRDEK hogy Ukrajna megmaradjon, mint független állam. akkor ugyanis a hazánkra, és a környező államokra mindig veszélyt jelentő 500 éve terjeszkedő, területrabló Gyarmatositó Orosz Birodalom 1200 km-re lesz a magyar határtól. Azaz nem fenyeget 1849, 1944, 1956, 1968 megismétlődése, bár Putyin kinyilvánitotta szándékát a SZU egykori befolyási övezetete visszaállitására.
Tommaso
2023. november 06. 19:24
Krupp Skya irja : "1849, 1944, 1956, 1968 Az első három időpontban az ukránok támadtak Magyarországra a negyedik időpontba ÁVH-s hordátok az ukránokkal együtt rohanta le Csehszlovákiát. IDŐPONTBA !!! Válasz erre: Te kivételesen hülye vagy, kedves Krupp Skya. Az emlitett idópontokban önálló Ukrajna nem is létezett. Ilymódon országok közti háborúkat sem robbanthatott ki, 1849-ben a Habsburgok NEM KIJEVTŐL, hanem MOSZKVÁTÓL kértek segitséget Az Orosz Birodalom ( 70 évig = SZU) hadserege mindg is MOSZKVA , azaz a KREML urai politikájának kiszolgálója volt. MOSZKVA parancsait hajtotta végre, MOSZKVA érdekeit képviselve rohant le más országokat, A hadsereg nemzetiségi öszsetétele irreleváns. Ahogy az sem lényeges, hogy Sztálin nem is orosz származék volt. Oroszország érdekében ténykedett, s ez a fő. Válasz erre 0 0
Tommaso
2023. november 06. 19:16
Krupp Skya, Te elmebeteg vagy. Ilyet mondani, hogy "Orbán ne adjon fegyvert" az orosz hadsereg miatt életveszélybe került kárpátaljai magyaroknak. "Azért mert Natanyahú sem ad fegyvert a zsidóknak"?????????????????? Te nagyon hülye, még a civil zsidókat is arra buzditják, hogy szerezzenek be fegyvereket.
Krupp Skya
2023. november 06. 05:27
Akkor a Okrema feliratot át kell írni O krematori feliratra a 128-as táblán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!