Zelenszkij embere kiakadt: A világ vezetőinek ki kell tartania Ukrajna mellett!

2023. november 06. 13:29

Andrij Jermak szerint akik belefáradnak az ukrajnai háborúba, kevesebb szabadságra fognak egyszer ébredni.

2023. november 06. 13:29
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke és Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak közölte: a világ vezetőinek ki kell tartania Ukrajna mellett, függetlenül az Izrael és a Hamász közötti háborútól.

A Politicónak nyilatkozó Jermak reagált Giorgia Meloni olasz miniszterelnök minapi megszólalására, amikor is ál-telefonálóknak azt mondta, sokan kezdenek belefásulni az ukrajnai háborúba és mindenki megérti, hogy kell lennie egy kiútnak belőle.

Jermak szerint „még ha vannak is emberek, akik belefásultak, biztos vagyok abban, hogy ők sem akarnak olyan világra ébredni, amelyben kevesebb a szabadság és a biztonság, aminek évtizedekig tartanának majd a következményei”.

Zelenszkij tanácsadója történelmi példákat hozott: ha Nagy-Britannia belefáradt volna 1939-ben a lengyel ügybe, ha az Egyesült Államok belefáradt volna Nagy-Britanniába, lenne-e Lengyelország, Nagy-Britannia vagy Európa ma úgy, ahogy ismerjük? 

„Nem engedhettük meg a fásultságot sem akkor, sem most.”

Jermak arról is beszélt: Ukrajna soha nem fog befagyott konfliktusban élni. Szerinte háborúk idején van, hogy hiány van a felszerelésekből, valami mindig hiányozhat, de ezért is akarják növeli a lőszergyártást a szövetségeseik segítségével.

Arról a híresztelésről, hogy Ukrajnának szánt fegyverek Gázában kerültek elő, Jermak azt mondta: ilyen nem történt, Ukrajna ellenőrzi a helyzetet, és csak egy újabb orosz hamis hírről van szó.

Zelenszkij tanácsadója azt is leszögezte, hogy Ukrajna Izrael stabil szövetségese, és a két ország tragédiái közötti hasonlóság nem a véletlen műve. „Oroszország az egyes számú agresszor. És utána a második Irán. És úgy vélem, kettejüknek megvannak az érdekeik a közel-keleti eseményekben.” Hozzátette: az Ukrajna elleni dróntámadások eszközeinek többsége iráni gyártmány.

Jermak emellett sürgette Ukrajna gyors EU-csatlakozási folyamatát,

ami szerinte a szerdán bemutatandó jelentés után be is indulhat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a napokban azt nyilatkozta, a Bizottság a csatlakozási tárgyalások megindítását fogja javasolni az EU tagállamainak. Az uniós országok vezetői decemberben fognak erről tárgyalni.

A Politico emlékeztet: Jean-Claude Juncker, a Bizottság korábbi elnöke nemrég 

arról beszélt: Ukrajna nem alkalmas az EU-tagságra, mert „társadalma minden szinten korrupt”.

Jermak határozottan visszautasította ezt a vádat, kifejtve: nem gondolja, hogy Juncker mostanában járt volna Ukrajnában. Szerinte ezek a kihívások mindenhol jelen vannak a világban, de jó lenne, ha Juncker mutatna egy országot, ahol egy ilyen szörnyű háború idején tudnak nagy léptékű reformokat keresztülvinni.

 

Nyitóképen: Volodimir Zelenszkij és Joe Biden (OLIVIER DOULIERY / AFP)

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paróczai László
2023. november 09. 19:52
Most azt kapják, amit az Oroszoktól kiharcoltak. Ők legalább léptek. MI mindig csak adunk, mikor nekünk kellene segíteni csak a hátukat látjuk! Még jó hogy nem EU-tagok, rég elszabadult volna a pokol
machet
2023. november 09. 16:20
Ugyan már.
salmonella
2023. november 08. 07:24
A nyugat max. annyira tartson ki, mint mellettünk anno.
Mich99
2023. november 07. 14:47
Persze, ha Ukrajna nem lehet NATO-tag és Amerikai Gyarmat, akkor megszűnik a világ szabadsága...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!