Vallott a volt brit miniszter: hetekkel korábban kellett volna elrendelni az első zárlatot

2023. november 30. 21:24

Ezzel „sok-sok emberéletet lehetett volna megmenteni”.

2023. november 30. 21:24
Surgery - Surgery Center

A brit kormánynak hetekkel korábban kellett volna elrendelnie a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, 2020. március 23-án érvénybe léptetett első országos zárlatot, mivel ezzel számos haláleset megelőzhető lett volna – mondta a járvány előzményeinek, következményeinek és kormányzati kezelési módjának feltárását célzó brit vizsgálat csütörtöki munkanapján Matt Hancock volt egészségügyi miniszter.

A nyáron kezdődött vizsgálat, amelyet Heather Hallett, az angol fellebbviteli bíróság nyugalmazott bírája vezet, várhatóan 2026-ig tart, és több különálló részből – hivatalos elnevezéssel modulból – áll. A második vizsgálati modul estébe nyúló csütörtöki munkanapja Hancock meghallgatásával telt.

A volt miniszter, aki a brit koronavírus-járvány elhatalmasodásának idején állt a londoni egészségügyi tárca élén, kijelentette: 

a zárlatot a március 23-i időpontnál három héttel korábban kellett volna elrendelni, mivel ezzel „sok-sok emberéletet lehetett volna megmenteni”.

Hozzátette: ő és minisztériuma már 2020 januárjának közepétől megpróbálta ráébreszteni a kormányt a vírus terjedése okozta probléma súlyosságára, de a tárcának folyamatosan „mérgező légkörben” kellett dolgoznia, és más minisztériumok munkáját is el kellett végeznie, például az iskolák bezárása ügyében.

Hatalmas belső zűrzavar

Matt Hancock ugyanakkor maga is súlyos bírálatok kereszttüzébe került a meghallgatáson. A vizsgálóbizottság csütörtökön ugyanis újabb részleteket hozott nyilvánosságra azokból a jegyzetekből, amelyeket Sir Patrick Vallance, a brit kormány akkori tudományos főtanácsadója készített a kormányzati intézkedésekről a járvány első, heveny időszakaiban.

E feljegyzések egyikében Sir Patrick alig burkoltan hazugságokkal vádolta meg a volt egészségügyi minisztert, úgy fogalmazva: Hancocknak 

„szokása volt olyan kijelentéseket tenni, amelyeknek semmiféle megalapozottságuk nem volt”.

Vallance naplója szerint Hancock vezetése idején az egészségügyi tárca munkáját „hatalmas belső zűrzavar” jellemezte.

 

Nyitókép:  Picture-Alliance via AFP/FRANK MOLTER

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2023. november 30. 22:21
Azzal mennyi életet lehetne megmenteni, ha még most is zárlat volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik