Románia nemet mondott a melegházasságra – nem tartják időszerűnek a kérdést

2023. november 24. 21:27

Feleslegesnek látszik az EU nyomásgyakorlása, a román társadalom egyértelműen elutasító a kérdésben.

2023. november 24. 21:27
null

A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu, nemrégiben kijelentette az Europa FM helyi rádiónak adott interjújában, hogy Románia még nem kész az azonos nemű párok jogi elismerésére és védelmére. Az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban elmarasztalta Romániát, mivel nem biztosított megfelelő jogi elismerést az azonos nemű kapcsolatok számára – írta meg a romaniainsider.

Ciolacu szerint a román társadalom még nincs felkészülve erre a lépésre, ezért megjegyezte, hogy várhatóan nem lesz az utolsó alkalom, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalja majd Romániát.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár ő személyesen nem „szűklátókörű ember”, és vannak olyan barátai is, akik azonos nemű kapcsolatban élnek, a miniszterelnöki pozíciója miatt szélesebb perspektívából kell néznie a kérdést. Álláspontja szerint 

Romániának időre van szüksége ahhoz, hogy teljes mértékben elfogadja az azonos nemű párok jogi elismerését.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése szerint Romániának március 25-ig intézkedési javaslatokat kell előterjesztenie az azonos nemű párok jogi elismeréséről és védelméről. Azonban a román miniszterelnök a fenti okokra hivatkozva nem látja megvalósíthatónak ezt a határidőt.

Románia korábban népszavazást tartott az alkotmány módosításáról, melynek célja a hagyományos család fogalmának megerősítése volt. A szavazás azonban nem érte el a szükséges érvényességi küszöböt. A közvélemény-kutatások szerint, az szélsőjobboldalinak mondott AUR párt egyre népszerűbb. Terveik szerint a jövőben, egy újabb népszavazás útján, a házasság fogalmát férfi és nő között az alkotmányban is szeretnék majd megerősíteni.

***

Nyitókép: Ukrinform/NurPhoto via Getty Images

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2023. november 26. 19:01
tél van
survivor
2023. november 25. 15:25
még nincs felkészülve erre a lépésre Ezt de szépen mondta !
cutcopy
2023. november 25. 15:01
"a román társadalom még nincs felkészülve erre a lépésre" Ja, húsz éve még büntették a buzulást..
auditorium
2023. november 25. 11:45
Dörzsölt válasz: "nem időszerű kérdés" . Ez igaz és emiatt ők nem támadhatók, mert nem bocsátkoznak erkölcsi fejtegetésbe. Az itteni olvasók ne vegyék rossznéven, de éppen ez az, ami a mi retorikánból hiányzik .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!