Románia: leváltották a határrendőrség vezetőit a korrupcióért elítélt polgármester szökése miatt

2023. november 27. 06:22

Az öt év börtönt kapott magyarellenes polgármester esete hatalmas vihart kavart.

2023. november 27. 06:22

Leváltották Romániában Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük „felületessége” lehetővé tette a korrupcióért elítélt Catalin Chereches nagybányai polgármester külföldre szökését, súlyosan károsítva ezáltal a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét.

Erről vasárnap este adott ki közleményt Catalin Predoiu belügyminiszter, ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél, megállapítandó: milyen 

mulasztások következtében távozhatott Romániából 

a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”.  

A belügyminiszter a – hatósági felügyelet megszervezésében is illetékes – belügyi titkosszolgálat (DGPI) 

Máramaros megyei vezetőjét és a speciális műveleti egység – a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító – regionális vezetőjét is leváltotta

 Chereches szökése miatt. A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a román rendőrség vezetőinek.   

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be szombati sajtótájékoztatóján.  

Ivascu közölte: fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy 

Chereches hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta. 

A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki.   Ugyancsak vasárnap este 

felmentették tisztségéből a bukaresti rendőrakadémia parancsnokát (rektorát) is, miután a hallgatók megbetegedtek a menzán felszolgált romlott ételtől,

 és a hiányosságok kiküszöböléséig az intézmény kénytelen volt távoktatásra áttérni.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kislaci-2
2023. november 27. 12:07
mér nem a magyart
Reszelő Aladár
2023. november 27. 11:46
Ez tényleg egy foglalkozás. Amúgy a magyargyűlölet az enyhítő körülény nem?
bodrigyuri
2023. november 27. 10:29
És kiadtuk már, vagy beköltözhet Gruevszki mellé?
pina-noir
2023. november 27. 10:28
Jó hely ez a "bezzegrománia". Itt minden olajozottan működik, nincs korrupció, nincs visszaélés és az életszínvonal is sokkal magasabb, mint mifelénk (legalábbis libsi körökben ez az elfogadott tény)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik