Oroszország szerint rossz döntés lenne Finnország részéről a közös határok lezárása

2023. november 20. 18:52

A Kreml szóvivője szerint a korábbi jó kapcsolatokat felváltotta egy oroszgyűlölő álláspont.

2023. november 20. 18:52

Oroszország mélységesen sajnálná, ha Finnország a még nyitva maradt négy határátkelőhely bezárásáról döntene – közölte a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov újságíróknak nyilatkozva elmondta, sajnálnák, ha Finnország a határok lezárása mellett döntene, mivel a két ország kapcsolata „nagyon jó, pragmatikus és kölcsönös tiszteleten alapul”

Hozzátette, látják, hogy ezeket a kapcsolatokat az ország vezetősége részéről felváltotta egy oroszgyűlölő álláspont.

Az orosz elnöki szóvivő szerint Oroszország aligha tudja befolyásolni a helyzetet, mert megszűnt a párbeszéd Helsinkivel. Közölte, hogy orosz részről nem fogadják el a finn félnek az orosz határőrséggel szemben megfogalmazott vádját, miszerint a migránsokat a határhoz engedi, de onnan nem ereszti vissza őket.

Finnország szombatra virradó éjjel a közös határon lévő nyolc átkelőpont közül a négy délit lezárta, „harmadik országok állampolgárai” érkezésére reagálva. Afrikai országok polgárai kerékpáron és rolleren utaztak megnövekedett számban az ellenőrzőpontokhoz. Az RBK című gazdasági lap azt írta, hogy a finn hatóságok gyanúja szerint Moszkva így reagál a NATO-ba frissen belépett Finnország és az Egyesült Államok közeledésére.

„Oroszország a legújabb történelem során sohasem fenyegette Finnországot, sohasem volt indok a közöttünk levő konfrontációra” 

– fogalmazott Peszkov.

Mari Rantanen finn belügyminiszter szerint a négy határállomás lezárására vonatkozó határozat 2024. február 18-ig érvényes. A még működő ellenőrzőpontok közül a vartiusihoz finn részről vasárnap katonákat vezényeltek, hogy segítsenek a határőröknek egy ideiglenes sorompó felállításában.

(MTI)
 

Ezt is ajánljuk a témában

Finnország lezárja a határait, ennek az oroszok biztos nem fognak örülni!

Váratlan és kemény lépést tett a finn kormány az egyre növekvő migrációs nyomás miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Kreml: Finnország nagy hibát követ el azzal, hogy az Oroszországgal való konfrontáció útját választotta

„Csak mély sajnálatot lehet kifejezni, hogy a finn hatóságok a kétoldalú kapcsolatok rombolásának útjára léptek” – jelentette az orosz állami hírügynökség.

Nyitókép: AFP/MIKHAIL KLIMENTYEV

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik