Olaszország migránsokat befogadó központokat épít Albániában

2023. november 06. 21:10

A római kormány így csökkentené a migránsok számát otthon.

2023. november 06. 21:10

Olaszország befogadóközpontokat épít Albániában az Olaszországban partraszálló migránsok fogadására – írta a Reuters. Az új tervvel a római kormány az érkező migránsok számának csökkentését akarja elérni. Meloni elmondta, hogy az albániai központok kezdetben mintegy 3000 embert fognak fogadni, amikor 2024 tavaszán megnyílnak. Hozzátette, hogy az olasz kormány reményei szerint később évi 36 ezer migráns ügyének feldolgozására lesznek képesek.

„Úgy vélem, hogy ez egy valóban európai megállapodás, és szeretném elmondani, hogy megmutatja, hogy lehetséges együtt dolgozni a migráció kezelésében” – mondta Meloni Rómában albán kollégájával, Edi Ramával együtt.

 A  központokban a menedékkérelmek gyors elbírálásához, illetve szükség esetén a hazatoloncoláshoz szükséges ideig maradnak a migránsok”

– magyarázta. Az olasz kormányfő szerint kiskorúakat, várandós nőket és más kiszolgáltatott csoportba tartozókat nem fognak Albániába vinni.

A miniszterelnöki hivatal egyik forrása elmondta, hogy a terv célja a migránsok távozásának felgyorsítása és az emberkereskedelem megakadályozása, és csak azokra a migránsokra vonatkozik, akiket az olasz parti őrség vagy a haditengerészet ment meg a tengeren, az NGO-k által „megmentett” migránsokra nem. Ugyanez a forrás

tagadta, hogy Olaszország pénzt fizetne Albániának a központok felállításért.

Az albán miniszterelnök elmondta, hogy kötelességének érzi, hogy segítsen Rómának, a két ország közötti különleges kapcsolat miatt, amelyet többek között a földrajzi közelség és a gyarmati történelem köt össze.

2023-ban eddig több mint 145 ezer ember szállt partra Olaszországban, míg 2022-ben ugyanebben az időszakban jóval kevesebb, mintegy 88 ezer ember.

Meloni kormánya már szigorította az embercsempészek börtönbüntetését, és úgy döntött, hogy országszerte növeli a fogva tartási központok számát is. Meloni pártja a Fratelli d'Italia már régóta szorgalmazza, hogy ilyen létesítményeket az Európai Unión kívül hozzanak létre, de eddig kevés előrelépés volt ebben az ügyben. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Baris Seckin / ANADOLU / Anadolu via AF

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 07. 16:45
Szóval ez a nő sem jobb a Deákné vásznánál! Nem is értem az olaszokat, hogy ennyi évtized után sem tudnak egy normális miniszterelnököt választani? mert ez a nő nem sokáig marad!
ujujuj
2023. november 07. 12:49
Sokkal olcsóbb és hatékonyabb volna elhajózni őket szomáliába, ahol a kalózoknak 20 eur/db kezelési díj letétbe helyezése mellett átadjuk, hogy csináljanak vele, amit akarnak, de nálunk többé nem bukkanhatnak fel.
Galsó Atya
2023. november 07. 09:48
Az kellene legyen az első, hogy Albániát cakkumpakk, úgy ahogy van leúsztatni az Adrián és kikötni valahol Afrika partjainál. Utána mehet a befogadó központok építése is.
CsiguMigu
2023. november 07. 09:14
Albánia is Soros érdekeltségébe tartozó ország...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!