Nem indulnak egy listán az olasz kormánypártok az EP-választáson

2023. november 01. 15:23

Nem állnak össze az olasz kormánypártok az EP-választásra, ez a nemzeti tradíció.

2023. november 01. 15:23
Ursula Von Der Leyen - Giorgia Meloni meet in Lampedusa Island

Olaszország koalícióban kormányzó jobboldali pártjai, azaz a Fratelli d’Italia (ECR), a Forza Italia (EPP) és a Lega (ID), melyek három különböző EU-s pártcsalád tagjai, nem indulnak közös listán a 2024-es EP-választáson – írja az EurActiv.

A Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni miniszterelnök pártja korábban „közös utat” gondolt építeni koalíciós társaival. Carlo Fidanza, a párt EP-delegációjának vezetője azt mondta az EurActivnak: ugyan erős koalíciót alkotnak, 

de az EP-választáson mindenki a saját listáját kínálja a választóknak. 

Hozzátette: az olasz középjobboldalnak mindig erőssége volt, hogy többféle opciót kínált a választóknak. 

Az Európai Parlament néppárti (EPP), konzervatív (ECR) és radikáljobbos (ID) csoportjainak esetleges együttműködéséről a lap azt írja: nem biztos, hogy elég lenne egy többség összehozásához. Ráadásul az EPP azt várja minden együttműködéstől, hogy a felek legyenek „Európa-pártiak”, „jogállam-pártiak” és Ukrajna-pártiak. 

Az ECR vezetője Meloni, e pártcsalád tagja az eddigi lengyel kormánypárt, a PiS, ami, habár megnyerte az őszi választásokat, de nem tud kormányra kerülni koalíciós partnerek híján. 
 

Nyitóképen: Giorgia Meloni (Valeria Ferraro / Anadolu Agency)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikicsoda
2023. november 01. 17:13
Olaszországnak 1945 óta 69 kormánya volt. Tehát egy kormány ázlag életkora 1.11 év. Ha igy haladnak, ez a kormány sem lesz különböző.
kikicsoda
2023. november 01. 17:09
"Nem indulnak egy listán az olasz kormánypártok az EP-választáson" Hát ... ha ennyire nem értenek egyet, akkor nagy a valószinűsége, hogy ez az olasz kormány sem éri meg a következő karácsonyt ...
survivor
2023. november 01. 16:18
Sose volt Hellas az ókorban...Na jo Nagy Sándor alatt....
survivor
2023. november 01. 16:16
Nincs olyan hogy Európa. Sose is volt. A ker.vallas bukasa utan meg még úgy se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!