Küszöbön az Európai Egyesült Államok?

2023. november 22. 15:08

Az európai baloldal javaslata tovább gyengítené a kontinenst.

2023. november 22. 15:08
null

Szerdai szavazásán az Európai Parlament elfogadta Guy Verhofstadt, Sven Simon, Gabriele Bischoff, Daniel Freund és Helmut Scholz által jegyzett EP-javaslatot. A dokumentum a Szerződések módosítására vonatkozóan a következő főbb pontokat tartalmazza: az uniós döntéshozatal reformjával tovább erősítené az Európai Parlamentet, valamint megváltoztatná a tanácsi szavazási mechanizmust,

ez gyakorlatilag a tagállami vétó eltörlését jelenti. 

Tovább szélesítené Brüsszel jogköreit, többek között kizárólagos uniós hatásköröket állapítana meg a környezetvédelem és a biológiai sokféleség, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos területeken.

A javaslat tartalmazza az EUSZ 7. cikkében foglalt eljárás megerősítését és reformját, ez magyarul azt jelenti, hogy 

 a jogállamisági eljárásban

megszüntetné az egyhangú döntéshozatalt.

Tartalmazza az integrált európai energiaunió létrehozását is, továbbá közös minimumszabályokat az uniós polgárság harmadik országok állampolgárai általi megszerzésére, valamint közös normákat a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumokra és tartózkodási engedélyekre vonatkozóan.

Magyarország nem támogatja az uniós szerződés módosítását célzó európai parlamenti javaslatot, az ugyanis jelen formájában rendkívül nagy veszélyt jelent a kis és közepes méretű országok számára, így Magyarország számára is – jelentette ki Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.
Trócsányi László az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében az uniós szerződések módosítására irányuló és szerdán szavazásra előterjesztett EP-javaslattal kapcsolatban azt mondta:

a javaslat egyfajta új alkotmányt akar létrehozni.

Az új szerződéstervezet szerint az Európai Uniónak elnöke lenne épp úgy, mint az Amerikai Egyesült Államoknak, lennének miniszterei, lenne európai népszavazás, új eljárási rendek és új hatáskörök. Ez teljes mértékben fordítja meg, fordítja át a jelenlegi struktúrát. Sokkal inkább az Európai Unió válna a szerződések urává és nem a tagállamok, ami a kis és közepes méretű országok számára rendkívül nagy veszélyt jelent, így Magyarország számára is – hívta fel a figyelmet. „Ha megszűnik az egyhangú szavazásról szóló jog a legfontosabb kérdésekben, a külpolitikára, a pénzügyekre, adóügyekre vonatkozóan, akkor olyan döntések születhetnek, amelyek a tagállamok érdekeit, szuverenitását sérthetik” – fogalmazott Trócsányi, majd hozzátette: a magyar delegáció ezért nem tudja megszavazni a javaslatot, és arra hívja a figyelmet, hogy

a jelentésnek elfogadásának negatív hatásai lesznek, ugyanis elő fogja segíteni az Európai Unió erózióját,

ami egyébként is folyamatban van – fogalmazott.

Az arra való hivatkozással kapcsolatban, hogy a szerződések módosítására az unió bővítése miatt van szükség, Trócsányi László azt mondta: a nyugat-balkáni bővítés fontos, de később szükséges dönteni arról, hogy kell-e majd módosítani a szerződéseken. Amikor az új tagok már beléptek az unióba, akkor majd a tagállamok lesznek hivatottak arra, hogy döntéseket hozzanak az esetleges módosításról és nem az Európai Parlament – tette hozzá Trócsányi László.

(MTI/Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kondoros
2023. november 22. 20:52
Megsüvegelem Trócsányi László urat.
irondome
2023. november 22. 20:06
Nem leszünk gyarmat!
salmonella
2023. november 22. 18:32
Vámunió kell, és kész. Ez évtizedek óta működik. A többit gyarmatosításnak hívják. Ne tegyük hurokba a fejünket.
452682
2023. november 22. 16:48
Azt nem tudom hogy egyáltalán lehetséges-e a szerződések miatt, de szerintem jobban járnánk ha kiszállnák ebből a diktatúra felé haladó képződményből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!