Kinek lehet állama?

2023. november 13. 07:55

A liberális demokrácia világában ez egy értelmetlen kérdés, hisz bármely nemzetként létező emberi közösségnek lehet állama, ez elidegeníthetetlen egyetemes emberi jog.

2023. november 13. 07:55
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A liberális demokrácia világában ez egy értelmetlen kérdés, hisz bármely nemzetként létező emberi közösségnek lehet állama, ez elidegeníthetetlen egyetemes emberi jog. Már legalábbis ez »van mondva« jó kétszáz éve folyamatosan. Ez »van mondva«, de hogy mi »van csinálva«, azt talán a leglátványosabban akkor tapasztalhatjuk meg, ha megnézünk néhányat azokból az animációkból, amelyeken az európai államhatárok változásait kicsit felgyorsítják, mondjuk egy évszázad per egy perc sebességre.

Öröknek hitt államok tűnnek pillanatok alatt a »semmibe«, vagy éppen jelennek meg a »semmiből«. De akkor hogy is van ez? Szóval akkor most egyetemes emberi jog minden nemzet számára saját állam alapítása és folyamatos fenntartása vagy nem? A kérdés kicsit hasonlít ahhoz a vicchez, ami hetvenes években volt forgalomban, és azzal az »elméleti« kérdéssel kezdődött, hogy lesz-e pénz a kommunizmusban. És az volt rá a válasz, hogy 

hát lesz, akinek lesz, és lesz akinek ne lesz.

De vajon ki az a titokzatos államalapítást engedélyező főhatalom, amely ugyan »láthatatlan«, (következésképp »nem létezik«), de ehhez képest elég magabiztosan határozza meg, hogy melyik nemzetként létező emberi közösségnek lehet állama, s melyiknek nem, vagy kicsit nyersebben fogalmazva, melyik az, amelynek évezredek óta evidens módon lehet lokális állama sőt globális birodalma is, és melyik az, aki fel sem vetheti a lokális állami létnek még a kérdését sem.

Hogy ne sértsük senkinek az érzékenységét tekintsük át a magyar államiság elmúlt ezeregyszáz évének szenvedéstörténetét, ami talán adhat némi összegezhető tapasztalatot a kérdés megválaszolásához. Kilencszáz körül a magyarság úgy vélte, hogy természet adta joga van ahhoz, hogy a Kárpát medencében, mint szakrális nemzet megalapítsa saját államát. Ám III. Sergius pápa és a német-római birodalom uralmi elitjei e jogot némileg eltérő módon ítélhették meg, mert egyébként aligha hoztak volna olyan dekrétumot, amely világosan fogalmaz a kérdést illetően, amikor kimondja »ungaros eliminados esse«, vagyis a magyarok, hát az kissé túlzó fogalmazás lenne, hogy a magyarok kiirtassanak, hanem talán hogy »kiküszöböltessenek«, vagyis a »küszöbön kívül« legyenek, mert tágasabb odakint Európán kívül.”

***

Nyitókép: Fortepan/Nagy Gyula

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 09. 14:54
Nyilvánvalóan a világon egyetlen jog van: AZ ERŐ.
survivor
2024. február 09. 14:52
cserszömörce De ŐK NEM Európában akartak államot, te fasz.
survivor
2024. február 09. 14:51
cserszömörce És miért ott ? Oroszország, Románia, Olaszország, Spanyolország, Németország nem jó ?
survivor
2024. február 09. 14:50
Bárkinek, aki elég erős . Még gazdagnak se kell lennie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!