Kicsinálhatja Németországot, hogy nemet akar mondani az atomenergiára

2023. november 26. 08:45

Hárfás Zsolt, mérnök, atomenergetikai szakértő szerint a német nagypolitika a saját érdekeit képviseli az emberek alapvető érdekei helyett, így „Németország az atomellenes energiapolitikájával szinte egyedül marad az unióban”.

2023. november 26. 08:45
Digital Summit 2023

Mint arra a Madiner olvaósi emlékezhetnek: az Európai Uniónak eminens érdeke a nukleáris kapacitás fenntartása, már csak azért is, mert atomerőművek leállítása a nagy nap- és szélkapacitások ellenére növeli a rendszer CO2-kibocsátását, növeli azon időszakok hosszát, amikor az ellátás részben korlátozott lehet, és nagy villamosenergia-tárolókapacitás igénye jelentkezik. Erről itt írtunk bővebben. Kiderült: Németország úgy tűnik magára is maradhat az atomellenes energiapolitikájával az EU-ban.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Aszódi Attila

Idézőjel

Az atomerőművek leállítása a nagy nap- és szélkapacitások ellenére növeli a rendszer CO2-kibocsátását, növeli azon időszakok hosszát, amikor az ellátás részben korlátozott lehet.

„A német nagypolitika a saját érdekeit képviseli az emberek alapvető érdekei helyett”

Hárfás Zsolt, mérnök, atomenergetikai szakértő rámutatott: „Németország az atomellenes energiapolitikájával szinte egyedül marad az unióban, hiszen egyre több tagállam kívánja meghosszabbítani a jelenleg üzemelő atomerőművi egységei üzemidejét, illetve újabb és újabb egységeket akarnak építeni” – derül ki a Magyar Nemzet vasárnapi cikkéből.

Mint a szakértő kifejtette: láthatóan a német nagypolitika sokkal inkább a saját érdekeit képviseli az emberek és a német ipar alapvető érdekei helyett. Nem számítanak a toronymagas háztartási- és ipariáram-árak, az ellátásbiztonsági kockázatok, a szénbányák terjeszkedése, a falu- és templomrombolások és a növekvő szén-dioxid-kibocsátás sem.

Ezért lehet hibás Németország álláspontja

Mint a szakértő elemzéséből kiderül: az EU-s tagállamok atomerőművekkel kapcsolatos álláspontjának oka egész egyszerűen az, hogy „az egyes áramtermelési módok közül

az atomerőművekkel lehet egyszerre télen-nyáron, éjjel -nappal ellátásbiztonságot, olcsó és klímabarát villamos energiát, valamint árstabilitást biztosítani”.

Kiváló példa erre Svédország, ahol néhány éve a nagypolitika be akarta zárni az összes atomerőművet, ám jött a fordulat. Most a svéd kormány egy új masszív atomenergia-útitervet mutatott be, amely 2035-ig legalább két nagy méretű atomerőművi egység megépítését irányozza elő, de 2045-ig akár tíz újabb is épülhet – mutatott rá az atomenergetikai szakértő.

Valamint felidézte azt is: Németország illetékes minisztériumai a kezdetektől fogva tisztában voltak azzal, hogy hibás döntés az utolsó három atomerőművi egység leállítása, ám szakmai helyett politikai hitvita mentén döntöttek.

Nyitókép: MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. november 26. 13:18
Nem Németország mond nemet az atomenergiára, hanem a Németországot birtokló moslék. Nem a németek mondanak nemet a saját érdekeikre, hanem az ellenségeik, a németekére. A németek földjén létező moslék. A 21. század nácizmusa, a legbutább kommunizmussal keverve, és sátánista nihilizmussal fűszerezve. Ez a társaság az emberiség ellensége.
toro
2023. november 26. 12:18
A hülyeség csimborasszója. Voltak fölépített, kész, működő atomerőműveik, már csak üzemeltetni kellett volna. Nem kellett. A setétzöldek hatására (akik a németek pechjére pont kormányon voltak Fukusima idején) kormányprogramba vették az összes atomerőművük bezárását. Tudjuk kik ezek a ződek..... akik leragasztják magukat az útközepén az aszfalthoz, meg leöntik az ötszáz éves festményeket festékkel. Hajrá eftársak, hajrá....
Chekke-Faint
2023. november 26. 11:00
Lesz még ott olyan kormány akinek áram sem kell. Nem sok időt adok nekik.
KBA98
2023. november 26. 10:45
Az ő bajuk! Éppen elég bajt hoztak már a világra, most a saját hülyeségük és a két némber miatt game over!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!