Kicselezik a szankciókat? Így juthat Európába az orosz olaj

2023. november 10. 13:57

Egy friss tanulmány szerint a Lukoil a bolgár mentesítést kihasználva játssza ki a szankciókat.

2023. november 10. 13:57
BELGIUM - LUKOIL HEADQUARTERS

A Global Witness és a Center for Center for the Study of Democracy intézetek kiadtak egy közös jelentést, melyben arról írnak, hogy a Lukoil orosz állami kézben lévő olajvállalat a legnagyobb bolgár olajfinomítón keresztül kerüli ki az uniós szankciókat. Bulgária hazánkhoz hasonlóan mentességet kapott az orosz nyersolaj importjára, ám azt csak a hazai fogyasztásra használhatják vagy Ukrajnának adhatják el.

A tanulmány nemzetközi adatokra hivatkozva azt állítja, hogy míg a legnagyobb bolgár finomító, az orosz kézben lévő Neftochim Burgas évente hétmillió  tonna finomított kőolajterméket állít elő évente, a teljes bolgár fogyasztás nem több 2,6-3 millió tonnánál. Mindezt úgy, hogy miközben az olajfinomító korábban 70%-ban használt orosz nyersolajat a késztermékek előállításához, ez az arány a háború első évében 93%-ra nőtt – írja a Euronews.

Bizonyítékként hozták fel, hogy a Sea Express nevű tankerhajó augusztusban Bulgáriából Rotterdamba hajózott negyvenezer tonna finomított olajtermékkel a fedélzetén. Az elérhető adatok alapján a megelőző 21 napban a Burgashoz nem érkezett nyersolaj más forrásból, mint Oroszországból. 

A Lukoil egyik vezetője a botránnyal kapcsolatban kijelentette, hogy egy csinált balhé van a vállalat körül és ők minden törvényt betartanak. 

Bóka János Európai Uniós ügyekért felelős miniszter pénteken Facebook-oldalára feltett videójában jelentette be, hogy levélbe kérte az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul indítson kötelezettségszegési eljárást Bulgáriával szemben az újonnan bevezetett energiadíj miatt. 

Közeleg a tél, gyorsan kell cselekedni. A magyar kormány megvédi a magyar családokat és gondoskodik hazánk energiaellátásának biztonságáról”

– fogalmazott.

Nyitókép: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. november 10. 19:59
Az mondjuk eddig is tudott volt, hogy a szankciókban csak a hülye libsik hisznek és pont leszarom, hogy a bolgárok átvágják őket de az maximális szemétség, hogy az egekbe emelték a hozzánk érkező gáz tranzitdíját. Úgyhogy bekaphatják. A horvátokkal együtt.
connorj
2023. november 10. 17:34
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 https://m.youtube.com/watch?si=ShBwrFtFFw8hrLcs&v=rrpkzl9uyT4&feature=youtu.be
BaGeNMY
2023. november 10. 15:54
Pressman kihúz benneteket jogilag a szarból. Hívjátok:+36 30 pressman
pollip
2023. november 10. 15:37
A bolgárok nagyon kétszínűek! Elég idő telt el, hogy leváljanak az orosz kőolajról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!