Josep Borrell: Nincs muníció itt Brüsszelben

2023. november 15. 09:36

Nekem nincs lőszerkészletem, ezért mozgósítanom kell az európai hadseregek készleteit” – fogalmazott az uniós főképviselő.

2023. november 15. 09:36

Az Északi-tenger térségében hajók által, balesetek miatt vagy más módon megrongálódott gáz- és távközlési vezetékek esetei az európai kritikus infrastruktúra sebezhetőségét és a védelmük fokozásának fontosságát mutatják – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

Josep Borrell az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácsülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva kiemelte:

a tanácskozás legfontosabb pontja lesz az európai védelmi képességek helyzetének áttekintése

annak megállapítására, milyen szükségletei vannak a tagországok hadseregeinek a megfelelő teljesítőképesség biztosításához.

A főképviselő fontosnak nevezte, hogy minden egyes tagállami hadsereg esetében megállapítsák a hiányosságokat, és azonosítsák azokat a területeket, ahol befektetésekre van szükség. Kiemelte továbbá az európai hadseregek hírszerző szolgálatainak fontosságát, amelyek működésére - szavai szerint - korábban senki, most mindenki nagy figyelmet fordít.

„Meg kell állapítani, hol vannak az európai védelmi kapacitások gyenge pontjai, és miként lehet javítani rajtuk, hogyan lehet többet befektetni a kiemelt területeken” – fogalmazott.

Közölte továbbá, hogy a tagállamok védelmi minisztereinek Ukrajnára és Kijev támogatására összpontosító tanácsülése mindenekelőtt az ukrán katonák képzésének és a korábban megígért lőszerszállításnak az állását tekinti át. „Alaposan meg fogjuk vizsgálni, hol állnak most e tekintetben a tagállamok. Nincs muníció itt Brüsszelben. Nekem nincs lőszerkészletem, ezért mozgósítanom kell az európai hadseregek készleteit” – fogalmazott az uniós főképviselő.

Elmondta, hogy az európai védelmi ipar a termelés mintegy 40 százalékát unión kívüli országokba exportálja.

Véleménye szerint meg kell próbálni a termelés áthelyezését az „első számú prioritásra”, Ukrajna támogatására. A tagállami miniszterek megbeszélik azt is, miként lehet fokozni az uniós támogatásokat, noha a már eddig Ukrajnának folyósított uniós támogatás értéke is meghaladja a 27 milliárd eurót – hívta fel a figyelmet.

A főképviselő tájékoztatott továbbá arról, hogy az Európai Bizottság delegációja a hónap végén Kijevbe utazik, hogy bemutassa az Ukrajna biztonságának szavatolására irányuló hosszú távú kötelezettségvállalásokra vonatkozó javaslatát, melyet a tagállamoknak még az év vége előtt el kell fogadniuk.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP PHOTO / Frederick FLORIN

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 17. 08:58
Tehetségtelen,senki! Ursula Metsola Borell szórják a pénzt, háborús uszítók provokálók ganajok!
Johogy
2023. november 15. 12:12
En magvarnam az ukri felszolitast, anelkul nem ugyanolyan.
lemez
2023. november 15. 11:51
Mi teljesitettúk a nató kóvetelését a 2%-ot,a tóbbi ország nem.Elég védelmi pénzt fizetúnk a natónak.
Tuners
2023. november 15. 11:19
Mert ki vagy te? “Európai országok” hadseregeinek a parancsnokai? Nincs lőszer, nincs lőszer Brüsszelben, majd hamarosan lehet lesz…. 😬
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!