Izrael-ellenessége miatt szankcionáltak egy demokrata képviselőt Amerikában

2023. november 08. 17:17

Rashida Tlaibot olyan ritka eljárásban ítélték el, amelyre 1966 óta mindössze kilencszer volt példa.

2023. november 08. 17:17

Az amerikai képviselőház egy ritkán alkalmazott eljárásban elítélte Izrael-ellenes megnyilvánulásai miatt a demokrata párti Rashida Tlaib képviselőt kedden késő este. A demokrata párt radikális baloldali szárnyához sorolt politikus elleni indítványt 234 képviselő szavazta meg, ami azt jelenti, hogy

 22 demokrata párti alsóházi tag is párttársa ellen voksolt.   

A határozatot beterjesztő Rich McCormick republikánus képviselő a vitában azzal vádolta az eljárás alá került Rashida Tlaibot, hogy nyilatkozataiban egy ország és polgárainak eltörlését támogatja. A palesztin származású politikus azzal vádolta kritikusait, hogy el akarják hallgattatni, és úgy érvelt, hogy 

Izrael kormányának bírálatát antiszemitizmusnak bélyegezni „veszélyes precedens”.   

Rashida Tlaib az elmúlt hetekben többször szólalt fel palesztinpárti tüntetéseken, és a közösségi médiában posztot tett közzé, amely a Hamász által is használt és Izrael létezéshez való jogának közvetett tagadásaként értelmezett „A folyótól a tengerig” szlogent tartalmazta a palesztinok területi követeléséről. A politikussal szemben elfogadott határozat, hivatalos nevén censure, formális, így jogkövetkezménnyel nem jár a képviselői státuszra vonatkozóan, ugyanakkor a kizárás mögött a második legsúlyosabb szankció a Kongresszus eljárási szabályai szerint. A képviselőház történetében eddig összesen 26 alkalommal alkalmazták, a modern időkben, 1966 óta pedig mindössze kilencszer.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. november 11. 10:55
Nem minden palesztín Hamasz, de minden orosz Putyin. Ezt sose feledjük!
Ekrü
2023. november 09. 07:53
Intel 2023. november 08. 20:44 Egy dolog a palesztin nép melletti kiállás és másik dolog , hogy elítélem ha terrorista szervezetek civil embereket mészárolnak. A konfliktus jelenleg úgy kezdődött, hogy a Hamasz lemészárolt több száz fesztiválozó civil fiatalt, illetve kilőtt 5000 rakétát Izraelre. Aki ezt nem ítéli el, annak nincs joga a palesztin civilekre hivatkozni.
ProletarFC
2023. november 09. 04:38
Amikor a demokrácia felfalja saját elveit is.
rockercicc
2023. november 09. 00:07
Retkes arab kurva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!