Így hozza helyzetbe családi érdekeltségeit a „korrupció ellen küzdő” Von der Leyen

2023. november 23. 10:28

Az Európai Bizottság elnöke szavakban a jogállamiság mellett száll síkra, de közben előszeretettel hozza helyzetbe családtagjai érdekeltségeit.

2023. november 23. 10:28
null

Ursula von der Leyen férjét, Heiko von der Leyent a koronavírus-járvány idején, 2020 decemberében nevezték ki az amerikai Orgenesis nevű gyógyszergyártó vállalat egészségügyi igazgatójává. Ez az a cég, amely szorosan együttműködött az Európai Bizottsággal a Pfizer-vakcinabeszerzések kapcsán, ami pedig nem véletlen. Mint a Magyar Nemzet írja, a Pfizer és az Orgenesis legfőbb részvényesei azonosak: a világ két legnagyobb vagyonkezelő cége, a BlackRock és a Vanguard.

Az Orgenesis éves bevételei mégis azután emelkedtek rekordszintre, hogy 2021 tavaszán Ursula von der Leyen és a Pfizer elnöke, Albert Bourla sms-ekben tárgyalhatott arról, hogy az EU 35 milliárd dollár értékben vásárol koronavírus elleni vakcinát az amerikai vakcinagyártótól.

Ezt is ajánljuk a témában

A Heiko von der Leyent egészségügyi igazgatóként sorai közt tudó vállalat 2021-ben és 2022-ben is 36 millió dollár éves nyereségre tett szert, miközben az addigi rekord 21 millió dollár volt 2018-ból.

Érdekes egybeesés az is, hogy még német honvédelmi miniszterként egy külsős tanácsadó cégtől, a McKinsey berlini irodájának vezetői székéből került a minisztériumba Katrin Suder, Von der Leyen államtitkára. 2016 és 2019 között ennél a multinál dolgozott az Európai Bizottság jelenlegi elnökének fia, David von der Leyen is. Suder több milliárd eurós közbeszerzéseket felügyelt a fegyverkezés területén, és közvetlenül a miniszternek jelentett a napi munkájáról.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. november 23. 19:16
Itthon 48 ezer ember vár valamilyen műtétre!..
magdih411
2023. november 23. 18:03
Ki lehetne Ursula utódja? Talán Cseh Katalin, vagy Dobrev Klára!? Van választék... :(
KBA98
2023. november 23. 17:20
ezt a rozoga vén k...át el kell, zavarni a francba
omega
2023. november 23. 12:31
Ezt a büdös kurvát fel kellene darabolni, és megetetni a patkányokkal. Akkor legalább azok is kipusztulnának. Hogy lehet egy ilyen féreg a Bizottság élén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik