Gázában jobban pusztítanak a fertőzések, betegségek, mint a fegyverek

2023. november 28. 15:37

November elejére az ötévesnél idősebb gyermekek körében a szokásos esetszámnak több mint a 100-szorosára nőtt a hasmenések száma.

2023. november 28. 15:37
null

Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt – figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A gázai egészségügyi hatóságoknak az ENSZ által megbízhatóként elfogadott adatai szerint eddig 15 ezer ember halt meg Izrael gázai légicsapásai következtében. Az áldozatok mintegy 40 százaléka gyerek, és félő, hogy a romok alatt további holttestek vannak.   „Előbb vagy utóbb azzal kell szembesülnünk, hogy ha nem tudjuk helyreállítani az egészségügyi rendszer működését, több ember fog meghalni betegségek miatt, mint a bombázások során” – mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben. 

A szóvivő újfent aggodalmának adott hangot a fertőző betegségek, köztük a gyermekek körében a hasmenések számának növekedése miatt. November elejére az ötévesnél idősebb gyermekek körében a szokásos esetszámnak több mint a 100-szorosára nőtt a hasmenések száma. A gázai életkörülményekről szóló ENSZ-jelentés adataira hivatkozva kijelentette: 

a lakhelyüket elhagyni kényszerülő lakosok nem jutnak hozzá gyógyszerekhez, oltásokhoz, ivóvízhez, ételhez vagy megfelelő higiéniás körülményekhez. 

Emiatt sok csecsemő megbetegedett – tette hozzá. 

Tragédiának nevezte a Gázai övezet északi részén található es-Sifá Kórház összeomlását, és aggodalmát fejezte ki a kórház fogva tartott dolgozói miatt is, akiket az evakuálás során vittek magukkal az izraeli erők.   James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője szerint az övezet kórházai tele vannak égési és lőtt sebektől szenvedő, valamint a tiszta víz hiánya miatt gyomor-bél hurut sújtotta gyermekkel.

Nyitókép: AFP

 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2023. november 28. 23:37
Akik itt sipákolnak, hogy jaj a szegény hamászosok, akik kórházakat használnak hadiszállásnak... '56-ban az ideküldött ukrán katonák simán lepuffantották a vöröskereszt karszalagos, fegyvertelen magyarokat.
istvanszluka01
2023. november 28. 18:14
A iI. nagy háborúban ez nem így volt akkor nem pusztítottak a fertőzések és a betegségek. Ez persze a németeket nem menti,de mégis érdekes, hogy most előjött.
pragmatika
2023. november 28. 16:17
Ez van. Azok a görény hamaszosok a kórházakban keresik a biztonságot, (fedezéket) ahogy azt az ukik is csinálták. Aljas kis patkány húzás. (gondolják akkor az izraeliek nem mernek csapást mérni.) A legjobban a betegekkel csesznek ki.
Héja
2023. november 28. 16:11
A gyilkosokat saját népük pusztulása nem érdekli. Katarban dőzsölő vezetőik kivételével csupa öngyilkos terrorista. Kiirtandók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Ezek is érdekelhetik