Ez nagyon közel van: a marosvásárhelyi helyőrségen jön létre a NATO elitalakulatainak egyik regionális parancsnoksága

2023. november 28. 20:27

A román és bolgár katonák mellett más szövetséges és partnerországok katonáinak speciális kiképzését és felkészítését hivatott irányítani.

2023. november 28. 20:27
-

A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát. Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.

A dokumentum szerint a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt ítélte szükségesnek, hogy elitalakulatainak (Special Operations Forces - SOF) felkészítése, irányítása és összehangolása érdekében regionális parancsnoki struktúrát hozzon létre a konfliktusövezet közvetlen szomszédságában, Románia és Bulgária részvételével.

A két NATO-tagállam partnerségével létrehozandó új regionális parancsnokság vezetését a román fél látja el, mivel Bulgária még nem felel meg az ezzel kapcsolatos NATO-szabványoknak – olvasható a román elnök átiratában. Az R-SOC a román és bolgár katonák mellett más szövetséges és partnerországok katonáinak speciális kiképzését és felkészítését hivatott irányítani. 

Az új parancsnokság kezdetben a marosvásárhelyi helyőrségen jön létre, de a hadgyakorlatok alkalmával, illetve válság- vagy konfliktushelyzetekben más, előre kijelölt romániai vagy bulgáriai helyszíneken fog működni.

Külföldi csapatok romániai állomásozását, vagy az ország területén történő áthaladását a parlament engedélyezheti a köztársasági elnök kezdeményezésére. A romániai R-SOC létrehozását 239 szavazattal három ellenénben, 38 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselőház és szenátus együttes ülésén. A tervek szerint az új parancsnokság 2024-ben éri el teljes műveleti képességét.

Nyitókép: GENT SHKULLAKU / AFP

(MTI)

***

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 29. 00:34
Nem elég közel. Marosvásárhely Magyarországon lenne nagyon közel.
citromosParizer
2023. november 28. 21:09
külön őrt az üzemanyag mellé! többet is, mert még őket is ellopják :)
Hasadt Tölgy
2023. november 28. 21:01
Talán van, aki megnyugtatónak tartja a tagságunkat, de én úgy utálom ezt a hamis NATO-t, mint a kutyaszart szedni esős időben.
Genusnextgen
2023. november 28. 20:59
Minél közelebb hozzánk a NATO, annál jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik