Esélyes Trump az elnökválasztási győzelemre az Economist szerint

2023. november 08. 13:11

A brit lap kutatások alapján úgy számol: Donald Trump „ijesztően megválaszthatónak” tűnik.

2023. november 08. 13:11

Súlyosan alábecsülték Donald Trumpot – írja a The Economist. A portál szerint hiába emeltek vádat a volt republikánus amerikai elnök ellen, és hiába van jelenleg is négy büntető eljárás folyamatban ellene, amelyben összesen 91 bűncselekménnyel  vádolják, és hiába támadják republikánus ellenfelei, Trumpnak mindezek ellenére jelentős esélye van arra, hogy legyőzze Joe Biden jelenlegi elnököt. 

Annyira így van, hogy már a Biden támogatók között is egyre nagyobb kétely a regnáló elnökkel kapcsolatban. Miután a hétvégén a New York Times közölte azt a közvélemény-kutatást, amely szerint hat ingadozó államban Trump legyőzné Bident,

az eredmény hidegzuhanyként érte az demokratákat,

akik biztosak voltak abban, hogy Trump esélytelen.

Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában és Pennsylvaniában Trump legalább négy százalékpontos előnnyel vezet a regisztrált szavazók körében. A hat billegő állam közül egyedül Wisconsinban vezet Biden, igaz ott is mindössze két százalékponttal. 

A spanyol ajkúak 42 százaléka, a feketék 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Trumpot támogatja. 

Az Economist szerint ez katasztrófa a Demokrata Párt számára, 

amely már hosszú évtizedek óta folyamatosan élvezi a társadalmi kisebbségek támogatását.  

Az amerikaiak 59 százaléka szerint Trump jobb gazdaságpolitikát folytatna, 53 százalékuk szerint jobban kezelné az illegális migrációt, és 50 százalékuk szerint az izraeli-palesztin konfliktust is meg tudná oldani. 

Ezzel szemben 10-ből 7 amerikai szerint Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – még a demokrata szavazók többsége is így gondolja. 

Ezt is ajánljuk a témában

Pánikolhatnak a demokraták?

Az Economist szerint a demokraták először a kutatási eredmények megkérdőjelezésével igyekeznek megvigasztalni magukat, hiszen egyre nehezebb pontos közvélemény-kutatásokat készíteni, mivel egyre kevesebben vesznek részt bennük. Különösen igaz ez a társadalmi kisebbségek, a spanyol ajkúak és a feketék esetében. Ugyanakkor más kutatások is azt támasztják alá, hogy a fenti eredmények nem állnak távol a valóságtól.

További érv lehet a Bident támogatók megnyugtatására, hogy a közvélemény-kutatások mindig csak egy pillanatképet adnak az adott helyzetről, amely azonban folyamatosan változik. Az Economist ezzel kapcsolatban felidézi, hogy Christopher Wlezien és Will Jennings politológusok számos ország több évtizedes választásait tanulmányozva megállapították, az egy évvel előre végzett közvélemény-kutatások szinte használhatatlanok a végső eredmény előrejelzésére. 

 John Sides, a Vanderbilt Egyetem politológusa pedig ki is jelentette a lapnak, hogy

nem hisz a mostani kutatások eredményeiben,

mivel azok „túl nagy” kilengést sugallnak.

Nem a demokrata tervek szerint nem mennek a dolgok

Az Economist szerint a kifogások ellenére is 

egyértelmű, hogy Biden kampánya nem ott tart, ahol kellene.

Úgy tűnik, az amerikaiak mélyen berögzült nézeteket alakítottak ki Bidenről és Trumpról is. Julie Rodriguez, Biden kampánymenedzsere szerint azonban jól felkészültek a kampányra, hiszen már 91 millió dollárt gyűjtöttek össze a kampány finanszírozására. A lap ugyanakkor megjegyzi: egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a finanszírozási előny a döntő a republikánusokkal szemben.

Bidennek az is problémát jelent, hogy hiába igyekszik a Demokrata Párt a Bidenomicsot, vagyis a Biden által képviselt gazdaságpolitikát a kampány középpontjába emelni, az amerikaiak elégedetlenek vele. A YouGov által az Economist számára végzett felmérések azt mutatják: az amerikaiak 55 százaléka szerint a gazdaság egyre rosszabb helyzetben van. Trump pedig azzal kezdett kampányolni, hogy szerinte

a Bidenomics teljes kudarcot vallott.

Többek között mert az infláció hatására a reálbérek körülbelül 1,4 százalékkal csökkentek, mióta Biden 2021 januárjában hivatalba lépett.

A másik nehézség, amivel szembe kell néznie Bidennek, a kora: az elnök hamarosan betölti a 81. életévét, érthető módon fáradtan néz ki, és időnként össze-vissza beszél. Az idő előrehaladtával ez csak romlani fog. Az Economist szerint ez még nem jelenti azt, hogy Biden rossz elnök lenne, sőt a lap szerint „a Hamász elleni izraeli háborúhoz való hozzáállása újabb bizonyíték arra, hogy a világ mennyire jól jár, ha a Fehér Házban egy hozzáértő, tapasztalt csapat ül. Ugyanakkor a választások idején ez nem lesz elég” – írta az Economist.

Úgy tűnik, hogy 

mindezek ellenére Bidennek nincs szándékában visszalépni.

A lap szerint ha meg akarja nyerni a választást, akkor a munkásosztály felé kell nyitnia, lelkesítenie kell a fiatalokat és progresszíveket, akiket Izrael-politikája irritál. Az Economist szerint Biden leginkább abban bízhat, hogy Trump személyisége sokakat elriaszt majd attól, hogy rá szavazzanak.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Paul Hennessy / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2023. november 08. 20:22
"Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában és Pennsylvaniában Trump legalább négy százalékpontos előnnyel vezet a regisztrált szavazók körében." Na jó, de a halottakat elfelejtették megkérdezni.
Tommaso
2023. november 08. 19:01
Igaz, hogy az USA ( számunkra furcsa) törvényei szerint egy börtönben rohadó visszeső bűnözőből is lehet az ország elnöke. Azaz Trump. Ebben az esetben már nemcsak Orbansiztánt vezetnék tolvaj gazemberek.
Tommaso
2023. november 08. 18:58
letsgobrandon nem becsületes. Elhallgatja, mi tesz, ha Trump veszit.
letsgobrandon-2
2023. november 08. 18:50
MIUTÁN TRUMP NYER , NAPONTA TÖRLÖM KI A SEGGEMET A Tommaso NEVŰ GYURCSÁNYZSIDÓVAL :DDDDDDDDDDDDDD... MÁR NAGYON VÁROM :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!