Elvadult kecskékre figyelmeztet Ausztrália

2023. november 03. 13:44

Veszélyeztetik az őshonos állat- és növényvilágot.

2023. november 03. 13:44
null

Az elvadult kecskék – a vadonban elszaporodó házikecskék – megtalálhatók Ausztrália minden államában. Rendszerint az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret, betegségeket terjesztenek, valamint károsítják a helyi ökoszisztémát, ezzel komoly vagyonveszteséget okozva a helyi mezőgazdászoknak.

A tervek szerint Anthony Albanese szövetségi kormánya a vadkecskék mellett tömegesen fogja csökkenteni még az elvadult macskák és lovak, valamint a sárga kergehangyák (Anoplolepis gracilipes) számát is. 

Meg kell küzdenünk ezekkel a fenyegetésekkel, hogy biztosítani tudjuk az őshonos fajoknak a túlélés esélyét” 

– jelentette ki Plibersek a közleményében. 

A kormány felmérése szerint csak Dél-Új-Walesben közel hatmillió elvadult kecske él, köztük számos a Kék-hegység Nemzeti Parkban, ahol a sérülékeny sziklafalakban tesznek kárt. Ezen felül a Nagy-korallzátony világörökségi területén fekvő, nagyjából 25 szigeten is megtalálhatóak a kecskék, ahol megzavarják a madarak fészeklelőhelyeit, és súlyos talajpusztulást okoznak a tengerparton. 

A kecskéknek semmi keresnivalójuk az olyan sérülékeny helyeken, mint a Kék-Hegység vagy a Nagy-korallzátony. Az élelemért, menedékért és a vízért az őshonos fajokkal szállnak szembe, miközben átgázolnak a veszélyeztetett élőhelyeiken, elpusztítva azokat”

 – mondta Plibersek. A kormány védelmi intézkedései közt szerepel az újfajta csalétekek, drónok és hőkamerák használata is, amelyek révén 128 veszélyeztetett fajt, köztük a kengurukat és 11 különféle akácfajt kívánnak megóvni.

(MTI)

Nyitókép: Odilon Dimier / AltoPress / AFP. Illusztráció.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. november 04. 14:23
Kiutasítani őket !
Bunyevac1964
2023. november 03. 23:03
A kecskékre már adott a megoldás : lassan eljő a Ramadan hónapja. sőt kevés is lesz a felhozatal
need-info
2023. november 03. 19:50
Emberek, dehát ez Gyurcsány. Csak egy kicsit homályosan látom...
Tolókapu
2023. november 03. 17:58
Afgánokat oda! Azok megoldják a kecskeFajfentartás problémáját:) Mindenki Mekk és/ki lesz elégülve:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!