Bevallották az ukránok, kifutottak az időből

2023. november 24. 14:20

Durvul a helyzet az ukrán-lengyel határon, már evakuálni kell az embereket.

2023. november 24. 14:20
ZELENSZKIJ, Volodimir

Adatgyűjtésbe kezdtek az ukrán hatóságok a lengyel-ukrán határ lengyel blokádja miatt elakadt ukrán sofőrök kimenekítéséhez – közölte Szerhij Derkacs ukrán infrastrukturális miniszterhelyettes.

„Kifutottunk az időből, hogy kompromisszumokról tárgyaljunk.

Most a sofőrjeink fagypont alatti hőmérsékleten szenvednek néhány ember akciója miatt, akik a helyi hatóságok beleegyezésével blokkolják a határt. Mindenkit kihozunk, aki kifejezi erre vonatkozó óhaját” – írta a politikus a Facebook közösségi oldalon. Derkacs mellékelte a kérvényt is, amelyet a sofőröknek be kell nyújtaniuk: eszerint az ukrán hatóságok felajánlják nekik, hogy járművük nélkül evakuálják őket. 

November 6. óta a lengyel fuvarozók három fő határátkelő – Dorohusk-Jahodin, Hrebenne-Rava Ruska, valamint Korczowa-Krakovec – kamionforgalmát akadályozzák az ukrán határon. November 23-án egy negyedik ponton – a Medyka-Sehinyi határátkelőn – is blokkolják a forgalmat. 

A lengyel fuvarozók követelik az Európai Unió által ukrán kollégáiknak nyújtott kiváltságok visszavonását, az ukrán kereskedelmi árufuvarozás kötelező engedélyezési eljárásának visszaállítását, valamint az ukrán fuvarozó cégeknek 2022. február 24. (az Ukrajna elleni orosz támadás napja) utánra kiadott engedélyek visszavonását. Azt is követelik, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából. 

A medykai határátkelőnél csütörtökön 34 kilométer hosszú sorban vesztegeltek a kamionok, a várakozási idő közel 130 órára nőtt. 

A határzár miatt a Lengyelországból Ukrajnába irányuló áruszállítás díjai több mint háromszorosára emelkedtek. 

Ukrajna varsói nagykövetsége csütörtök este jegyzéket küldött a lengyel külügyminisztériumnak, miután kiderült, hogy egy második ukrán sofőr is meghalt, aki az egyik blokkolt határátkelőnél várakozott. Az ukrán fél ebben követeli, hogy szüntessék meg a teherszállító járművek forgalmának blokkolását. Hasonló tartalmú dokumentumot továbbítottak Kijev képviselői a lengyel belügy- és közigazgatási minisztériumnak is. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SZK0013
2023. december 10. 10:03
Amikor már nem minden megy úgy, ahogy azt elképzeltétek,akkor már van baj gazdagon!
BoRob1
2023. november 28. 11:07
Miért hiszik azt az Ukránok, hogy mindenkinek szent kötelessége őket minden és mindenki elé helyezni, még akkor is ha azzal saját magát teszi tönkre?? Persze tudom, a fingós ezt ígérte nekik, a földért cserébe, de úgy tűnik nem sokáig tudja hatalomban tartani ezeket a kis követelőző majmokat. Az európai birodalom uralkodói is azt hiszik, mindig elérik amit akarnak, de közben nem veszik észre, hogy egyre több népnek lesz elege a baromságaikból! Nagy baj lesz ebből!
nempolitizalok-0
2023. november 26. 09:15
Már amikor elkezdték, kifutottak az időből. Zselé és kormánya ukrajna elvesztésében felelős.
Shanya
2023. november 25. 00:02
Sajnálom, hogy már kettő ukrán teherautó sofőr is meghalt, állítólag fagyás az ok (ha hinni lett a ukrán infóknak). De a gazdáknak és a fuvarozóknak teljesen igazuk van. Amúgy ezt a lépést a részben saját kormányuknak is köszönhetik. Nem kellett volna ezt az ukrajna szeretetet annyira felverni, amit brüsszeli is lovagol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!