Baj van! A nigeri junta átengedi a migránsokat Európa felé

2023. november 28. 19:56

Hétfőn bejelentették, hogy eltörölték a törvényt, szabaddá téve az utat a sok ezer Európába igyekvő migráns számára.

2023. november 28. 19:56
Szegő Miklós
Vasárnap.hu

„2015 óta mostanáig a korábbi elnök törvényben tiltotta meg a migránsokkal való kereskedést, miután Mohamed Bazoum kormánya pénzt kapott az Európai Uniótól. De nyár közepén egy katonai rezsim megbuktatta őt és átvette a hatalmat. Hétfőn pedig bejelentették, hogy eltörölték a törvényt, szabaddá téve az utat a sok ezer Európába igyekvő migráns számára.

Az államcsíny előtt Niger volt Párizs egyik utolsó partnere a sokat emlegetett Száhel-övezetben, ahol – ugye – meg kellene állítani az afrikai tömegek északra vándorlását. Nyárig ez aránylag jól működött, már amennyire jól működhetett egy Magyarországnál 14-szer nagyobb országban. Mindenesetre az illegális migrációs hálózatokban dolgozó emberek tucatjait letartóztatták és bebörtönözték és számos, migránsok szállítására használt járművet elkoboztak az északi Agadez régióban. Ez a terület több ezer nyugat-afrikai állampolgár fő tranzitpontja, akik a tőle északra fekvő Algérián vagy Líbián keresztül próbáltak meg Európába emigrálni.

A törvény hatására egy ideig vissza is esett az északra vándorlók száma, majd az embercsempészek, valamint a migránsok elkezdtek alternatív, veszélyesebb útvonalakat választani a sivatagon keresztül, vízpontok és tereptárgyak nélkül, és legtöbbször esélyük sem volt arra, hogy baj esetén megmentsék őket.

A katonai rezsim vezetője Abdourahamane Tiani tábornok szombaton aláírta »a migránsok illegális kereskedelméről szóló 2015-ös törvény hatályon kívül helyezéséről szóló rendeletet« – állt a kormány főtitkárságának a közszolgálati rádióban és televízióban felolvasott nyilatkozatában. Indoklásul azt tették hozzá, hogy a 2015-ös törvény »nem vette figyelembe Niger és polgárainak érdekeit«, ezért minden addig hozott ítéletet törölni kell.

Egyáltalán nem biztos, de a pakliban benne van az is, hogy a tábornok most már a juntának szeretne támogatást kapni az Uniótól, még akkor is, ha az Unió határozottan elítélte a puccsot és korlátozó intézkedéseket léptetett életbe. Csak hát az »ajtó kulcsa« továbbra is juntánál van, arról nem is beszélve, hogy Niger a világ hetedik legnagyobb urántermelője (és az Európai Unió egyik fontos ellátója). Így, amíg léteznek, igen hatékonyan tárgyalhatnak részint az Egyesült Államokkal, amely két katonai táborban jelenleg is 1100 katonát állomásoztat, sőt felépített egy igen modern drónindító központot, ahonnan levadászgatják a Szaharában a számukra veszélyt jelentő terroristákat.

Az pedig, hogy a 2015 óta hozott ítéleteket törölni kell, önmagában is rossz hír, hiszen azt jelenti, hogy az eddig bebörtönzött embercsempészek ismét szabadlábra kerülnek és ugyanúgy folytathatják az ipart, ahogy azt lebukásukig tették.”

Nyitókép: AFP

 

Tavaszi kampány
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. november 30. 22:49
Néhány normális európai gazdag, üzemeltethetne egy mini tengeralattjáró csapatot a Földközi-tengeren. Csak egy hosszú, éles penge a tetején, a gumicsónakoknak, kisebb felragasztható termit akna a fa, vagy vas hajóknak.
Muki46
2023. november 30. 16:18
Ilyen cikkeket lehet az összes színeslakta országot illetően hozni. Amíg az eu létezik és azt idióták vezetik.
auditorium
2023. november 29. 17:55
Nigernek a lakossága kb. 25 millió, Nigériának 213,4 millió. 196O-ban Nigéria lakossága csak 4O millió volt.Az egy-egy nőre jutó átlag születési ráta 5,2. Mind a két ország dúsgazdag ásványi kincsekben és olajban. Egyre erőszakosabban kénytelenek a muzulmán vallásra áttérni. 2O11-2O12 között számos terrorakcióknak voltak áldozatai, főleg karácsony és húsvét táján. Az ország északi részébő elüldözik a lakosságot. Ha megindul Afrika ez a része is Európa felé, akkor jól nézünk ki. Az NGO-k segitik őket Európa partjait elérni. Brüsszel csak szóban inditványozza a külső határok védelmét . Az EU nem szórhatja a közös pénzt más országoknak a migránsok feltartásához, ugyanakkor nem akadályozza meg az ILLEGÁLIS behajózást vagy az erőszakos határátkelést. Törvényt erre nem hoznak, mert nincs rá engedély magasabb berkekből.
coyote-0
2023. november 29. 15:46
"De nyár közepén egy katonai rezsim megbuktatta őt és átvette a hatalmat. Hétfőn pedig bejelentették, hogy eltörölték a törvényt, szabaddá téve az utat a sok ezer Európába igyekvő migráns számára." Két megoldás is van: a csicska nyugat európai országok bízzák továbbra is az unióra az intézkedést, az fizesse ki a védelmi pénzt az új elnöknek is, ahogy eddig történt. Vagy: végre álljon a sarkára az összes európai ország és védje meg a határait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik