Az Európai Parlamentbe menekülhet a börtönből a Tusk-kormány egykori minisztere

2023. november 09. 20:24

Włodzimierz Karpiński korrupciós bűncselekménybe keveredett, egymillió euró vesztegetési pénzt fogadhatott el.

2023. november 09. 20:24

A volt Tusk-kormány minisztere a börtönből egyenesen az Európai Parlamentbe ülhet be – számolt be róla RMXnews. Mint írták, a mandátum felvétele immunitást adhat Włodzimierz Karpińskinak az eljárás lefolytatása (szabadságvesztése letöltése) alól, hacsak a parlamenti többsége nem dönt ez ellen. 

Karpiński hét éven keresztül, 2014-ig állami vagyonért felelős miniszterként tevékenykedett Donald Tusk kabinetjében, jelenleg pedig előzetes letartóztatásban van korrupciós vádak miatt. Most azonban lehetősége adódott arra, hogy európai parlamenti képviselő legyen, miután a leköszönő Krzysztof Hetman a brüsszeli mandátumát lengyel parlamenti helyre cseréli.

A korábbi minisztert idén februárban tartóztatták le, amiért a gyanú szerint közreműködött egy korrupciógyanús ügyletben. 

A lengyel korrupcióellenes ügynökség által felhozott vádak alapján Karpiński a varsói önkormányzat hulladékkezelési osztályának vezetőjeként játszhatott szerepet a bűncselekmények elkövetésében. A politikus feltehetően egymillió eurónyi vesztegetési pénzt fogadott el egy cégtől, amely a hulladékkezelési szerződés egyik pályázója volt.

Karpiński ügyvédje arról beszélt egy lengyel rádióban, hogy a kliense elfogadná az EP-képviselői helyet. Azt bizonygatta, hogy Karpiński nem kísérelne meg kibújni a vizsgálat alól, az egyedüli változás az lenne, hogy szabad lábon védekezhetne. Az EP-mandátum elfogadásával azonban mentelmi jog is jár. 

Ez azt jelenti, hogy Karpiński elhagyhatja a büntetőintézményt és a jövőben csak az EP jóváhagyásával kerülhetne ismét rácsok mögé. 

A katowicei bíróság döntése szerint Karpińskinek november 24-ig kell előzetesben maradnia. Karpiński lehetséges EP-képviselőségéről Zbigniew Ziobro, Lengyelország hivatalban lévő igazságügyi minisztere nyilatkozva kétségesnek nevezte, hogy a jövőben Lengyelország érdekeiben szavazzon a korrupcióval vádolt politikus. Ziobro konzervatív munkatársa, Jerzy Polaczek pedig egy közösségi média bejegyzésben szégyennek nevezte, ha Karpiński beülhet az EP-be. 

Karpiński fiai eközben egy közleményt adtak ki, amelyben az apjuk elleni vádakat rágalmaknak nevezték, az elleni folytatott eljárást pedig politikailag motivált kampánynak.

 

Nyitókép: Facebook, Włodzimierz Karpiński hivatalos oldala

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nguru
2023. november 11. 07:12
A módszer átvették! Felkészül: Varga Judit!
KBA98
2023. november 10. 11:24
Az össze bűnöző ott van! Csak el kell kapni őket!
Advocate
2023. november 10. 07:37
Ez korrekt és méltányos lenne! Kajli meg a többiek mellett simán elfér!
Reszelő Aladár
2023. november 10. 07:20
Az elvbarátai között lesz, jól megérti majd magát, talán némi hasznos tudásra is szert tesz, hogy leközelebb ne kapják el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!