Amikor Zelenszkij egy nőnek öltözött orosz férfibe volt szerelmes – Napóleonként

2023. november 23. 06:37

Moziban a legújabb Napóleon-film, de azt kevesen tudják, hogy a leghíresebb francia hadvezér-császár szerepét az ukrán elnök is eljátszotta egy bugyuta filmben. Nem is akárhogy!

2023. november 23. 06:37
Ungvári Ildikó

Csütörtökön, azaz ma mutatják be Joaquin Phoenix főszereplésével a legújabb Napóleon című életrajzi drámát a magyar mozikban. A francia történelem leghíresebb hadvezérét több mint száz színész megformálta már különböző alkotásokban, de azt kevesen tudják, hogy Ukrajna jelenlegi elnöke, Volodimir Zelenszkij alig több mint tíz éve még szintén ebben a szerepben tetszelgett, ráadásul egy orosz vígjátékban.

Rzsevszkij Napóleon ellen – a mű

A Rzsevszkij Napóleon ellen című filmet 2012-ben mutatták be Oroszországban, igaz, Ukrajnától Nyugatra nem sokan hallottak róla. Az elmúlt években sem az alkotás színvonala, vagy a szereplők zseniális játéka miatt lett ismertebb, hanem azért, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akkori komikus játssza az egyik címszerepet, Bonaparte Napóleont.

A meglehetősen ostoba cselekményű történet 1812-ben játszódik, amikor  Európa meghódítása után Napóleon Oroszország bevételére készül. 

Moszkva kiürítése mellett a film szerint egy másik, sokkal hatékonyabb cselhez is folyamodtak az oroszok: megbízták Rzsevszkij ezredest, hogy nőnek öltözve csábítsa el a francia hadvezért, hogy ne legyen ideje a harccal foglalkozni. 

Az orosz viccekből ismert Rzsevszkij időutazást tesz a jövőbe, hogy a napóleoni háborúk szakértőjéhez, Lev Tolsztojhoz forduljon segítségért a beöltözésben.

Végül olyan jól sikerül az álca, hogy a Napóleon bőrébe bújt Zelenszkij szerelembe esik, és megkéri az ezredes kezét. Végül, miközben Napóleon az esküvővel van elfoglalva, felgyújtják Moszkvát, ahol addigra már többnyire csak a francia katonák vannak. A Grande Armée kénytelen visszavonulót fújni, Napóleon szíve pedig darabokra törik.

Zelenszkij, mint Napóleon – a színész

„Ne keress semmi logikát, színészi játékot, vagy tehetséget ebben a filmben” – idézi a Vanity Fair egy néző véleményét, ami érvényes Zelenszkij játékára is.

A rossz filmekre szakosodott Nanarland francia portál egyik szerzője, Julien Gautier úgy vélekedik, Zelenszkij játéka leginkább Christian Clavier bohóckodásához hasonlítható a Jöttünk, láttunk, visszamennénk című filmből.

 Ugyanakkor védelmébe veszi az ukrán elnököt, akinél szerinte azt is figyelembe kell venni, hogy mit kívánt meg az adott szerep. Hozzáteszi, vannak azért menthetetlen pillanatok, mint például amikor egyszer csak táncpárbajba kezd egy moszkvai palota kellős közepén.

A Newsrnd ugyanakkor meglehetősen előkelő helyre sorolja Zelenszkij játékát, aki szerintük az elmúlt évek 109 Napóleonjából a 18. legjobb volt. Igaz, értékelésükben többnyire a külsőségekre helyezik a hangsúlyt. Szerintük jól állt Zelenszkij fején a jellegzetes bicorne kalap, és korban és magasságban is egészen megfelelt a francia császárnak. Bár korban jelenleg még közelebb van a Moszkva ellen hadjáratot indító hadvezérhez, ami a lap szerint a „történelem lenyűgöző fordulata”.

Homofóbiával átszőtt gegek – a kritika

Szinte elképzelhetetlen, hogy a nyugati világ által hősként ünnepelt Volodimir Zelenszkij színészként olyan filmben vállalt szerepet, amit ma már be se lehetne mutatni annak nyíltan homofób vonatkozása miatt.

„Homofóbiával, anakronizmusokkal és ügyetlen színészi játékkal tarkított pimasz gegek sorozatára épülő rövid vígjáték” 

– írja értékelésében a francia 20 minutes című lap, amelynek szerintük most, 2023-ból nézve az egyetlen pozitívuma, hogy Zelenszkij játszotta a korzikai hadvezért. Hozzáteszik, a 2012-es orosz-amerikai koprodukció túlmegy minden határon, és rengeteget kellett fizetni Oroszország legismertebb színészeinek, akik részt vettek benne.

„A film összességében fájdalmasan rossz” 

– értékeli Julien Gautier – „Az 1970-es évek francia és olasz vígjátékaira emlékeztet, és a poénok is megmaradtak az akkori filmek szintjén. Semmi se történik igazából, mégis folyamatosan történik valami. A beöltözős jelenetek, a férfi, aki egy olyan nőbe lesz szerelmes, aki igazából szintén férfi – ráadásul borzalmasan gyenge álruhában –, igazi klasszikusok. De jelen esetben az egész film e köré a poén köré épül, mindenki csak a szexre tud gondolni. Ezek a poénok ma már nem működnek” – vélekedik a kritikus, aki szerint a tudtán kívül egy másik férfiba szerelmes Napóleon kifigurázása egyenesen homofób, ami ma már semmilyen filmes gegnek nem képezheti az alapját.

Tíz évvel később

Most, tizenegy évvel később abszurdnak tűnik, hogy Zelenszkij annak idején elvállata a szerepet egy Napóleont kifigurázó orosz vígjátékban. De már két évvel a film megjelenése után, 2014-ben, a krími háború kitörésekor sem valószínű, hogy akár orosz, akár ukrán részről létrejöhetett volna a produkció.

A filmben Zelenszkij vérmes reményekkel érkezett Oroszországba, de csúnyán kudarcot vallott, miután elcsavarta a fejét egy nőnek öltözött férfi. Az esetből tanulva talán most óvatosabb lesz az ezredesekkel és a csinos orosz nőkkel. 

Nyitókép: YouTube, képernyőkép

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz Pitykéz
2023. november 23. 20:34
Ah már értem, akkor ezért lett ukrajna vezetője és azért tart ott az országa ahol van most. Gratula szép teljesítmény, lehet jobb lett volna ha tejet pakol a hohol tescóban
Sulammit
2023. november 23. 18:01
Eddig, csak bugyuta szexjelenetei voltak. Ki vesz komolyan egy ilyen embert?
KBA98
2023. november 23. 17:18
ezek szerin mégiscsak szarfaszú artista
vapepe
2023. november 23. 13:07
Így, ahogy a képre nézek, kívülről tényleg hasonlít Napóleonhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!