Áll a bál Romániában: egy volt miniszterelnök és két volt miniszter fejét akarja a DNA

2023. november 23. 20:21

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség a legfőbb ügyésznél kezdeményezte, hogy kérje a gyanúsított kormánytagok mentelmi jogának felfüggesztését.

2023. november 23. 20:21

A koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése kapcsán három volt bukaresti kormánytag mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte csütörtökön a román korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság közleménye szerint a 2021 májusában hivatalban lévő,

Florin Citu liberális miniszterelnök vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg

több mint egymilliárd euró értékben.

Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte, 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri. Az ügyben súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt indult eljárás.

A DNA a legfőbb ügyésznél kezdeményezte, hogy kérje a gyanúsított kormánytagok mentelmi jogának felfüggesztését

a román szenátusnál, illetve Románia elnökénél. Romániában ugyanis a parlamenti mandátummal rendelkező volt kormánytagok ellen csak az illető ház – szenátus vagy képviselőház –, a többi volt kormánytag ellen pedig csak az államfő jóváhagyásával indíthat bűnvádi eljárást az igazságszolgáltatás.

A Főtér úgy tudja, hogy Florin Citu volt kormányfő mellett Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek a főszereplői a DNA legújabb nagyszabású akciójának.

(MTI / Főtér)

***

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. november 23. 23:47
Emlékeztek, amikor nálunk meg sivalkodtak a balmoslékosok, hogy miért mondja le Orbán a következő teljesen fölösleges adag közös beszerzést? Meg amikor GeLgely követelte, hogy a jövő évről lemondott Modernát előre, hogy ő azzal akar oltani? https://kormany.hu/hirek/gyurcsany-es-karacsony-vakcinaugyben-tisztessegtelen-politikat-folytat
pesszimista
2023. november 23. 22:51
A természetben az ellentétek harca okozza a fejlődést. Ha ez megszűnik akkor jönnek az invanzív fajok. A társadalmakban is ígyvan. A Szovjet kommunizmus kiirtotta az ellenzéket, ezért eltorzult, majd megszűnt.
Reszelő Aladár
2023. november 23. 22:39
A címben szerepelt "volt román miniszterelnök" egy kvízműsor egyik legnehezebb kérdése lehetne. Amúgy érdekes lesz, hogy a jogállami bezzegRománia vajon bűnösnek talál-e bárkit ugyanazokban a vádpontokban, amelyek miatt az EB vezetői ellen még csak vizsgálat sem indul. Ugyanakkor érzek valami zavart az erőben, hogy az USA által vezetett DNA a román állam és egy amerikai cég közti bizniszt fogja piszkálni. Csak azt tudom elképzelni, hogy végül vagy lenyúlták a szállítmányt átvétel előtt, vagy hogy ki sem fizették.
ekeke1
2023. november 23. 22:21
https://hvg.hu/gazdasag/20220630_Von_der_Leyen_Pfizer_vezerrel_valtott_szoveges_uzenetei Ursulaek viszont tényleg megérdemelnék a börtönt. Eltűntek az e mailek, nahát... De nyugi,a kovesi asszonyság vezette európai Ügyészség ilyesmiket nem vesz észre. Mint ahogy eva kailiekat sem, akiket a belga rendőrség,vagy a portugál miniszterelnököt és tsait sem ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!