A párizsi olimpia nélkülük nem jöhetne létre, mégis sztrájkolniuk kell az alapvető jogaikért

2023. november 13. 09:12

Az okmánnyal nem rendelkező bevándorlók fizetnek adót és dolgoznak, mégsincsenek jogaik.

2023. november 13. 09:12
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„Október 17-én több mint 600 »okmánynélküli« bevándorló lépett sztrájkba 33 cégnél Párizsban és környékén, hogy fellépjenek a munkáltatóik kizsákmányolása ellen, és »papírokat«, azaz munkavállalási és tartózkodási engedélyt szerezzenek. Többségüknek a sztrájk eredményeképp sikerült megkapnia a munkavállalási igénylőlapot, amely a teljeskörű munkaszerződéshez és állampolgári jogokhoz vezető út első lépése.

A sztrájkolók közül sokan a 2024-es olimpiát előkészítő építkezéseken dolgoznak, például a Párizs északi peremén fekvő Porte de La Chapelle sportaréna építőmunkásai is. Nélkülük nem jöhetnének létre a 2024-es párizsi olimpiai játékok. »Úgy döntöttünk, kinyilvánítjuk, hogy ugyanolyan emberek vagyunk, mint Te, ugyanúgy járunk dolgozni, mint Te, és ugyanolyan jogokkal kellene rendelkeznünk, mint Te. Sok okmánynélküli munkás dolgozik ezen az építkezésen, ami emblematikus. Kizsákmányolják őket, ugyanakkor ők tartják fenn a bizniszt« – nyilatkozta a párizsi sportaréna egyik építőmunkása.

Az okmánynélküli dolgozókra nem vonatkoznak a szociális jogok és a kollektív szerződések, ezért fokozottan ki vannak szolgáltatva a munkáltatóiknak. Általában szabálytalanul léptek az országba vagy maradtak ott, ezért rendezetlen az adminisztratív helyzetük. Gyakran nevezik őket illegálisnak is, de ez annyiban nem helytálló, hogy nem követtek el törvénysértést, ezért irreguláris bevándorlóknak, vagy a köznyelvben »papírok nélkülinek« (sans papiers) hívják őket Franciaországban.”

Nyitókép: Millereau Philippe / KMSP / AFP. Illusztráció.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cserna János
2023. november 14. 02:26
Ha már ennyire megsértődtek, talán haza is mehetnének. Jól kitolnának a franciákkal és az olimpiai projekttel. Ez a jó képességű szerző azt akarja elhitetni velünk, hogy nélkülük nem lehetne párizsi olimpia? Ez valójában a magyarországi Momentum pártra igaz.
szilvarozsa
2023. november 13. 21:50
"Az okmánnyal nem rendelkező bevándorlók fizetnek adót és dolgoznak..." Hát, ha Franciaországban munkának számít a lopás, rablás, kábszer terjesztés, nem csoda, ha megadóztatják őket.
Majdmegmondom
2023. november 13. 17:03
Egyébként a Magyarországon dolgozó okmány nélküli románoknak és ukránoknak sincsenek szavazati jogaik...
Majdmegmondom
2023. november 13. 17:02
Ez így jó is lenne, de az okmány nélkülieket mind haza kell zavarni! De azonnal!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!