A brüsszeli vakcinabeszerzés miatt perli Lengyelországot a Pfizer

2023. november 25. 20:45

A korrupciós ügyek után újabb botrány van kibontakozóban a Von der Leyen által levezényelt üggyel kapcsolatban.

2023. november 25. 20:45
VON DER LEYEN, Ursula

A Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat bíróság elé állítja Lengyelországot Brüsszelben, mert a cég szerint Varsó nem tartotta be a vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződést – számolt be róla a Remix News. A Pfizer a pert a belga jog alapján indította, mivel az oltóanyagról szóló megállapodást az Európai Bizottságon keresztül írták alá. Az amerikai vállalat értesülések szerint mintegy 6 milliárd lengyel złoty, azaz 521 milliárd forint kártérítést követel.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy 60 millió oltóanyagra vonatkozik, amelyeket Lengyelország egy kötelező érvényű megállapodás ellenére sem szerzett be, és nem is fizetett ki. 2022 márciusában Mateusz Morawiecki miniszterelnök levélben közölte Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, hogy Lengyelország nem veszi át a Pfizer által felkínált vakcinákat, Morawiecki az ukrajnai háború miatt létrejött vis maior helyzetre hivatkozott.

Egy hónappal később a lengyel kormány bejelentette, hogy felbontja a Pfizerrel kötött szerződést. 

Időközben a vállalattal való tárgyalási kísérletek még uniós szinten is sikertelenek voltak. „A Pfizer addig várt a jogi lépésekkel, amíg Lengyelországban kormányváltás nem történt, és amíg az ukrajnai háború nem került ki a címlapokról” – jegyezte meg a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel lap. 

A Pfizer a perrel kapcsolatos kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy nem nyilatkozhat folyamatban lévő jogi eljárásokról.

Jogi szakértők szerint

a jogvita középpontjában az Európai Bizottság közös gyógyszerbeszerzési megállapodása fog állni.

Az első meghallgatásra december 6-án kerül sor.

A közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban tavaly súlyos korrupciós botrány robbant ki a bizottság elnöke körül a vakcinabeszerzések ügyében. A vád szerint 2021 márciusában Ursula von der Leyen előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével, majd a továbbiakban SMS-ben egyeztetett a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/AFP/John Thys

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. november 29. 14:38
Na, ha ügyesek a lengyelek, akkor az egész mutyit Ursula nyakába borítják, a szarcunami pedig lemossa a színről az sms-ben rendelgető Ursula van der Pfeizert.
KBA98
2023. november 26. 10:50
..és a Pfizer ezek szerint nem tudja, hogy normális ember soha többé nem oltatja be magát a k...tt vakcinájukkal! Fizessék ki a károsultaknak a rengeteg mellékhatás költségeit, a halottak családjának a temetés költségeit!
karakter-2
2023. november 26. 09:58
A Pfizer tipikus esete, hogy egy nemzetközizsidó kézben lévő óriáscég mit tehet az országokkal és a világgal. Ilyen a Moderna, a Facebook és még nagyon sok érdekeltség.
nempolitizalok-0
2023. november 26. 09:12
Nem vették át a lenyhelek, ezért Ursulának és libsi csürhéjének nem fizetett a Pfizer "sikerdíjat".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!