Találat ért egy egyiptomi várost – De vajon ki lőtt?

2023. október 27. 12:21

Drón csapódott be Egyiptom egyik tengerparti városában. Egy egyiptomi tisztviselő a helyi médiával közölte: fenntartják a válaszcsapás jogát.

2023. október 27. 12:21
Egyptian flag above the embassy of Egypt in Tel Aviv, Israel

A helyi média jelentése szerint legalább hat ember megsebesült, miután egy drón csapódott be az izraeli határ közelében lévő egyiptomi üdülővárosban, Tabába.

Először rakétáról szóltak a jelentések, de később az egyiptomi média ezt drónra módosította. Megsérült egy mentőállomás létesítménye és a tabai kórház adminisztrációjának a lakóépülete – közölte helyi forrásokra hivatkozva az egyiptomi Al Qahera News.

A  csapás „a Vörös-tenger térségéből” származott 

– mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője – számolt be a Times of Israel.  Az izraeli lap szerint ez azt jelenti, hogy Izrael Jement gyanúsítja a csapással. 

„Az elmúlt órákban légi fenyegetést észleltek a Vörös-tenger térségében. Vadászgépeket vezényeltek a  területre, és az ügyet vizsgálják” – mondja Hagari.

„Értelmezésünk szerint az Egyiptomban történt becsapódás ebből a fenyegetésből ered. Izrael együtt fog működni Egyiptommal és az Egyesült Államokkal, és szigorítani fogja a Vörös-tenger térségéből érkező fenyegetések elleni védelmet” – tette hozzá.

A Reuters jelentése szerint az egyiptomi Nuweiba városát is találat érte. 

Taba az izraeli Eilattal határos, amelyet nemrég gázai rakéták céloztak, míg Nuweiba mintegy 50 kilométerrel délebbre van, és valószínűleg a Hamász arzenáljának hatótávolságán kívülre esik.

Az incidens körülbelül egy héttel azután történt, hogy az Irán által támogatott jemeni húti lázadók megpróbáltak rakétákat kilőni Izraelre a Vörös-tengeren keresztül. Ezeket a rakétákat az USA és Szaúd-Arábia lelőtte.

Az egyiptomi média által idézett, meg nem nevezett biztonsági forrás szerint Egyiptom fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a támadásra.

Nyitókép: Michael Jacobs/Art in All of Us/Corbis via Getty Images

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. október 27. 15:59
Egyiptom fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a támadásra. Jogában áll támadni is, Jemen sokkal gyengébb!
Mich99
2023. október 27. 14:38
Az arab terroristák provokálnak, mint az ukránok...
thorin-2
2023. október 27. 13:50
ilyenek ezek a jemeiniek, sok éve tartó hrcolgatás során még mindig el tudták találni szaudarábiát (elég nagy), ám most, hogy hírtelen jó lenne ha egyiptom nem lépne be izrael ellen az eseményekbe, most azonnal bombázni kezdték egyiptomot. persze a szíriaiakról is elhittük, hogy a bejelentett vegyifegyver ellenőrzés hetén használtak a bejelentett ellenőrzés helyén vegyifegyvereket. hiszen minden más összeesküvés lenne, és olyat tisztességes ajrop unyús nem tesz. víg napot, polgártársak.
bodrigyuri
2023. október 27. 13:24
Brüsszel és gyurcsány volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!