Süddeutsche Zeitung: Orbán szabályosan büszkélkedik a Moszkvához fűződő szoros viszonnyal

2023. október 23. 10:15

A német lap újságírója arra figyelmeztetett, hogy az erősödő orosz és kínai függés nem járható út.

2023. október 23. 10:15

A Süddeutsche Zeitung című német lap közép-európai tudósítója legutóbbi cikkében arról írt, hogy gazdasági és politikai megfontolás áll annak hátterében, hogy a magyar miniszterelnök szívesen mutatkozik a világ vezető politikusai, elsősorban Putyin társaságában, „ám Orbánnak nemrégiben meg kellett érnie: bizonytalan helyzetben ő sem tud mit tenni”.

Cathrin Kahlweit kommentárjában felidézte, hogy a magyar kormányfő volt az egyetlen említésre való uniós vezető, aki a múlt héten részt vett Pekingben a Selyemút-konferenciára, ahol barátnak nevezte Kína első emberét, az orosz elnökkel pedig odáig jutott, hogy az köszönetet mondott azért, hogy Magyarország „a nehéz időkben sem rúgta fel a kétoldalú kapcsolatokat”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Orbán „előszeretettel mutatkozik a hatalmasok körében”

Kahlweit szerint 

Orbán szabályosan büszkélkedik a Moszkvához fűződő szoros viszonnyal, 

és „meg van győződve róla, hogy az együttműködés erősíti a magyarok nemzetközi tekintélyét, országát jobb tárgyalási pozícióhoz segíti a Nyugattal szemben, és jót tesz a gazdaságnak. Nem utolsósorban pedig pozitívan hat az egójára is, mert előszeretettel mutatkozik a hatalmasok körében” – tette hozzá az elemző.

A Süddeutsche Zeitung hasábjain a tudósító azonban figyelmeztetett arra is, hogy 

az erősödő orosz és kínai függés nem járható út

Példaként a bolgár kormányt hozta, mely a napokban bejelentette: lényegesen emeli az orosz gáz tranzit szállítási díját, ez pedig kemény csapás Magyarországnak is. Peking pedig leállította a mérföldkőként ünnepelt Budapest-Belgrád-vasútvonal építését, „ami szintén kínos Orbánnak, mert alátámasztja, hogy nem tud mit csinálni, amikor a nagy testvérek lefelé fordítják a hüvelykujjukat” – írta Cathrin Kahlweit.

***

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. október 23. 13:57
Ezt hívják reálpolitikának amit Orbán gyakorol.
Roadkill
2023. október 23. 13:30
de legalább megpróbál tenni valamit te fasz német szuka, nem a sarokban ül, fülét-farkát behúzva miközben a muszlim bevándorlók tombolását nézi a tv-ben, idióta németek
faramuci
2023. október 23. 12:49
Kedves süticejtung,ti is büszkélkednétek,de nincs mivel.....
KBA98
2023. október 23. 12:43
A németek titokban vásárolnak az oroszokról, az nem baj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!