Robert Fico alakíthat kormányt az elemzők szerint

2023. október 02. 10:41

Szlovák politológusok szerint összejöhet Fico számára a harmadik kormányzati korszak.

2023. október 02. 10:41

A szombaton tartott szlovákiai választáson Robert Fico volt kormányfő Smer pártja futott be az első helyen, amit a voksok kevesebb mint 22,94 százalékával ért el. A liberális Progresszív Szlovákia 17,96 százalékot, a Fico mellől korábban ellépett Peter Pellegrini balos Hlas pártja 14,7 százalékot szerzett.

A választás utáni matematika, a parlamenti többség potenciális összeállítása az eredmények ismeretében leegyszerűsödött: 

vagy az első helyezett Ficóék fognak össze Pellegriniékkel és a parlamentbe becsúszott radikális jobboldali SNS-szel

 (illetve esetleg az SNS helyett a kereszténydemokratákkal (KDH) egy többségi koalíció érdekében; vagy pedig a Progresszív Szlovákia köt koalíciót Pellegrinivel, a liberális jobboldali SaS-szal és a KDH-val.

A szlovák politika ismeretében és ideológiailag, elméletileg az előbbi opció a valószínűbb. Ha Robert Fico és Peter Pellegrini félre tudja tenni a meglévő személyes ellentéteit - Pellegrini Ficót otthagyva hozta létre saját pártját, és egyes források szerint konkrétan nem beszéltek mostanában egymással -, akkor egy balos-nemzeti koalíció alapja összeállhat.

A szlovákiai lapok által megszólaltatott helyi politológusok is ezt valószínűsítik:

A Smer, a Hlas és az SNS koalíciójának megalakulása a legvalószínűbb – mondta Juraj Marušiak politológus a pozsonyi Új Szónak, és hozzátette, van esély arra, hogy viszonylag stabil legyen ez a koalíció. A többi lehetőség szerinte túlságosan széles spektrumú lenne, ami veszélyeztetné a stabilitást.

„Ha a Smernek sikerül meggyőznie a Hlast, akkor a kormánykoalíció összetétele lényegében eldőlt”

 – fogalmazott Marušiak. Hozzátette, hogy az SNS a Smer hagyományosan hűséges partnere, és a legkiszámíthatóbb szövetségese. Rámutatott, hogy egy másik felállásban az SNS-nek esélye sincs bekerülni a kormányba. A Hlas, a Progresszív Szlovákia (PS), a KDH és az SaS alkotta koalíció túl széles és sokszínű lenne – állapította meg a politológus. Egy ilyen koalíció stabilitása szerinte kérdéses.

A Smeren múlik, hogy megszólítja-e a Hlast, és egy harmadik pártot, vagy a KDH és az SNS mellett dönt. Fontolóra veheti egy négyes koalíció kialakítását is. A másik lehetőség, hogy a Progresszív Szlovákia (PS) alakít kormányt – nyilatkozta Darina Malová, a Comenius Egyetem politológusa az Új Szónak.

Malová szerint Peter Pellegrini, a Hlas vezetője egyértelműen jelezte, hogy a párt döntése a kollektív testülettől függ, és a Smernek is feltételeket szab. Ez egyebek között a külpolitika kérdését is érinti, a politológus tájékoztatása szerint Pellegrini hangsúlyozta, számára elfogadhatatlan, hogy Szlovákia letérjen a nyugati orientáció útjáról.

 

Robert Fico és Peter Pellegrini 2020-ban – visszatérhetnek a hatalomba? (Fotó: AFP / Vladimir Simicek) 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sztrovacsek
2023. október 02. 11:09
Azt majd Peter Pellegrini és pártja mondja meg.
falcatus-2
2023. október 02. 11:02
"Robert Fico alakíthat kormányt ..." egy kérdés még nyitva: mennyi időre ?
Novicsok-5
2023. október 02. 10:50
Az az alig 23 százalék nem sok. Sebaj, összeáll a Smer-Hlas-SNS trojka, ott folytatják a bűnözést, ahol abba se hagyták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!