Politico: Az uniós tagállamok kiakadtak Von der Leyen „királynőre”

2023. október 19. 17:45

Az unión belül egyáltalán nem olyan népszerű, mint kívülről tűnik.

2023. október 19. 17:45
null

Bár kívülről Von der Leyen úgy tűnik, mint az Európai Unió védelmezője, aki egyben tartotta a blokkot a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború alatt is, a tagállamokon belül egyre nagyobb az elégedetlenség az Európai Bizottság elnökével szemben, aki sokak szerint több alkalommal is átlépte már a hatáskörét. A tagországokat nem vonja bele a döntéshozatalba, helyette egy szűk tanácsadói csoporttal kormányoz – írja a Politico.

Legutóbb több európai diplomata azt nehezményezte, hogy izraeli látogatása során nem szólította fel az ottani kormányt a nemzetközi jog tiszteletben tartására a Gázai övezettel kapcsolatban. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt nyilatkozta, szerinte Von der Leyen nem jogosult arra, hogy az EU külpolitikai nézeteit képviselje, amelyről a tagállamoknak közösen kell dönteniük.

Von der Leyen helyzetére nézve fennáll annak a kockázata, hogy a diplomatákban felgyülemlett elégedetlenség valami komolyabbá alakul, és veszélyben lehet a jövő júniusi európai parlamenti választások után a Bizottság elnöki tisztségének második ciklusára való esetleges pályázata.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Frederick Florin / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. október 20. 07:17
UvdL korrupt, áruló, USA-báb. A bűnei (Európában) egyedül csak Merkeléhez hasonlíthatók, utóbbit én még nagyobb gazembernek tartom. A nürnbergi főtárgyaláson mindkettőnek súlyos ítéletet kell majd kapnia.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. október 20. 07:10
tapir32 2023. október 20. 05:33 Az valóban nem igaz, hogy hazánk az EU és az USA ellenségheként viselkeden. Da sajnos ezeknek a bolsevista bűnöző, korrupt csirkefogó vezetői a mi ellenségeinkként viselkednek.
ördöngös pepecselés
2023. október 20. 06:53
magyarán a kommunisták elégedetlenek vele mert nem elég kommunista ez persze nem oldja fel a még normálisak elégedetlenségét azért mert túl Fonderlájer túl internáci
tapir32
2023. október 20. 05:33
Az orosz és kínai kereskedelmi kapcsolatokra szükségünk van amiképpen, a EU pénzekre, EU kapcsolatokra és az USA-val a szövetségesi és kereskedelmi kapcsolatokra is. Nehéz elhinni, hogy felnőtt emberek nem képesek megérteni, hogy több dolog egyszerre is fennáll és létezhet! Nyilván a tolerancia és a sokszínűségre való törekvés tette őket csőlátóvá! Nem kell választanunk az EU és Kína között, mivel már az EU-t választottuk! Tudjuk, hogy egyes politikai körök megpróbálják a Fideszt és a Kormányt az EU és az USA - a szövetségeseink - ellenségeként beállítani. Ez demagógia. A Fidesz elkötelezett az EU és a NATO tagság mellett! Ez nem jelentheti azt, hogy el kell szigetelődnünk keleti kereskedelmi partnereinktől. Aki, a béke oldalán áll, az áll a tisztesség oldalán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!