Oroszországgal bizniszelnek a csehek, Amerikát kihagyják a buliból

2023. október 27. 10:07

Egy szaklapból derült csak ki, hogy mindkét atomerőművük számára új generációs, orosz üzemanyagot szereznek be.

2023. október 27. 10:07

Csehország a háború miatt csak a retorika szintjén szüntetne meg minden kereskedelmi kapcsolatot Moszkvával, hiszen mindkét atomerőművük számára új generációs, orosz üzemanyagot szereznek be – számol be a Magyar Nemzet, amely szerint a hír nem kapott nagy publicitást, csupán a neimagazine.com című szaklapból lehet róla tudni. Néhány hónapja cseh illetékesek még arról beszéltek, Oroszország helyett az Egyesült Államoktól fogják vásárolni a nukleáris fűtőanyagot, ám másként alakultak a dolgok.  

Az új üzemanyagot az orosz TVEL vállalat szállítja majd, a cseh és orosz mérnökök közös fejlesztése azt szolgálja, hogy a korábbinál is több áramot tudjanak karbonmentesen, szabályozhatóan előállítani az országhatárain belül. 

A reaktorban először alkalmaznak új generációs üzemanyagot, mind a 349 fűtőelemköteget eltávolítják a reaktorból, majd a karbantartás befejeztével a használt kazetták egy részét visszateszik, valamint 78 új típusú üzemanyag-kazettát tesznek a reaktorba.

A cseh CEZ vállalat közölte, hogy az új típusú üzemanyag alkalmazásával is arra törekszenek, hogy növeljék mindkét atomerőművük biztonságát, megbízhatóságát és működési hatékonyságát. A temelini atomerőmű 2. bokkja 12 hónaposról szintén hosszabb üzemanyagciklusra áll át a hatékonyság és biztonság növelése, valamint a 60 éves üzemidő megvalósulásának érdekében. Temelinben 163 kazettát helyeznek el a 2-es reaktorban, ebből 48 új. A fejlesztésnek köszönhetően az atomerőmű a leállások között hosszabb ideig képes majd üzemelni, így több áramot tud majd előállítani.  

Dukovanyban 16 hónapra, Temelínben pedig 18 hónapra emelik az üzemanyagciklust. Az ehhez szükséges nukleáris üzemanyagot Oroszországtól vásárolják, az amerikai átállás tehát még várat magára.

Nyitóképen: A dukovany-i atomerőmű. Fotó: Michal Cizek / AFP

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2023. október 27. 12:08
Vizet prédikálnak, oszt bort isz...akarom mondani vedelnek....!
baronet
2023. október 27. 11:26
A cseh mindig is egy sunyi, megbizhatatlan népség volt...
Zolotarjov
2023. október 27. 11:14
Na ugye..
pandalala
2023. október 27. 11:05
Pedig, az amcsik milyen lyól bevásároltak orosz, dúsított uránból .... ;-))) Sebaj, majd csinálnak belőle eszterláncot ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!