Nógrádi: A Gázai harcokkal megnőtt Moszkva mozgástere

2023. október 30. 18:34

A biztonságpolitikai szakértő szerint ezt az oroszok „rendkívül ügyesen” ki is használják.

2023. október 30. 18:34

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő többek között arról beszélt, hogy szerinte Ukrajna kiépítette a három lépcsős védelmét, ezért védekezni sokkal sikeresebben tudna, mint támadni.

Nógrádi reagált arra a történésre is, hogy Bahmut után ismét egymásnak feszült az ukrán elnök és a vezérkari főnök. A szakértő elmondta,hogy „az alaphelyzet az, hogy a vilniusi csúcs előtt mindenki egy nagyobb ukrán győzelmet várt, ami megerősítette volna a NATO-tagok elkötelezettségét. 

De a győzelem nem következett be. 

Zelenszkij tudja, hogy ez mivel járhat, ezért fel akar mutatni valami eredményt, bármi áron. Így néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy az ukrán csapatoknak mostantól napi 500-1000 métert kell előre menniük, ez parancs. Ám azóta egy lépés nem mentett előre

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzátette, hogy a vezérkari főnök erre kijelentette, hogy 

a támadáshoz háromszoros túlerő kell, és ez nincs meg”

Elképesztő mennyiségű ukrán menekült külföldre, és aki teheti, most is megoldja, hogy ne vigyék el, mert nem akar katona lenni. (...) 

Majd felhívta arra a figyelmet, hogy „Ukrajna kiépítette a három lépcsős védelmét, ezért védekezni sokkal sikeresebben tudna, mint támadni. Ez katonailag logikus; politikailag Zelenszkij számára elfogadhatatlan”.

Megnőtt Moszkva mozgástere

Ezután felidézték, hogy Aljakszandr Lukasenka, a belarusz elnök, a hétvégén azt mondta, hogy patthelyzet alakult ki Ukrajnában, ezt be kell látnia mindenkinek, és el kell kezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat. Ennek kapcsán Nógrádi György megjegyezte, „Belarusznak önálló politikája nincsen. 

Lukasenka az orosz érdekeknek megfelelő üzeneteket súgja, közvetíti és terjeszti.

Mivel a figyelem az orosz-ukrán háborúról a Gáza-övezeti harcokra terelődött, Moszkva mozgástere megnőtt. Az oroszok ezt rendkívül ügyesen kihasználják. Ezért került napirendre a fegyverszünet, ami nyilvánvalóan azt jelentené, hogy a megszállt területeket az oroszok megtartják. Az időzítés is jó” – jegyezte meg a szakértő.

***

Nyitókép: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugatellenes
2023. október 30. 23:54
Nem kell megállni. Előre a fwldarabolásig! Szerencsére a hoholok nem annyira az eszükről híresek, és folytatják a harcot, úgyhogy meglesz az!
connorj
2023. október 30. 20:59
Még ám!
Akitlosz
2023. október 30. 19:33
A patthelyzet már tavaly tavasszal kialakult. A jelenlegi helyzet nem jó Oroszországnak, mert sz ukránok orosz jogilag már Oroszországhoz tartozó területeket tartanak még megszállva. A 4 elcsatolt megye egyike sincsen teljesen orosz kézen. Az orosz stratégiai az szerintem, hogy kivérezteti Ukrajnát, vagy megvárja, amíg a ugat abbahagyja Ukrajna finanszírozását és akkor indul meg. A közeljövőben nem várható nagyobb orosz támadás. Az oroszok sincsenek legalább háromszoros túlerőben a fronton. Ezért marad az állóháború. 500-1000 méter ide vagy oda a mezőn nem számít stratégiailag. Az csak taktikai szint.
Aegopolis.
2023. október 30. 19:19
Megérdemel gy kiadós seggberúgást, aki képes volt így leírni , hogy "a Gázai harcokkal...".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!