Newsweek a szlovák választásról: Orbán

2023. október 02. 10:40

A lap szerint nem ideológiai szövetség lesz Magyarország és Szlovákia között.

2023. október 02. 10:40


ATTILA KISBENEDEK  /  AFP

A szlovákiai és a lengyelországi választások eredménye egyaránt hozzájárulhat Vlagyimir Putyin orosz elnök azon törekvéséhez, hogy aláássa az Ukrajna támogatásában kialakult európai egységet – írta meg a Newsweek. Mint fogalmaztak: ráadásul Németországban és Ausztriában a szélsőjobboldali populista pártok megerősödtek, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök következetesen ellenzi az Ukrajnának nyújtott uniós és NATO támogatást.

A lap szerint ez mind jó hír a – szerintük – világpolitikában elszigetelődött orosz vezetésnek, ugyanis mint írták:

Orbán és kormánya nem hajlandó felszámolni jó moszkvai kapcsolatait, és a háború kezdete óta többször is azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat követelt, mely Ukrajna kapitulációját jelentené a jelenlegi helyzetben.

Felidézték, Orbán Viktor a múlt héten ismét az ukrajnai magyar kisebbség jogainak korlátozásával vádolta a kijevi kormányt, és a Parlamentben kijelentette, hogy Magyarország addig nem támogatja Ukrajnát semmilyen kérdésben a nemzetközi színtéren, amíg vissza nem állítják a kárpátaljai magyarok jogait garantáló törvényeket.

Ezt is ajánljuk a témában

Elszólta magát a Bloomberg: már a Fico-Orbán szövetségtől rettegnek nyugaton

A lap elemzése szerint Brüsszelnek nem lesz könnyű dolga az új szlovák miniszterelnökkel.

„Fico Ukrajnával kapcsolatos választási retorikájának nagy része Orbánt idézte. Ha újraválasztják, Budapest egy hasznos szövetségest nyerhet északi szomszédjával. Szlovák elemzők viszont azt hangsúlyozzák, hogy Fico pragmatikus politikus, és csak saját céljait figyelembe véve fogja Orbánt támogatni. Így előfordulhat, hogy egyetért majd az EU és a NATO döntéseivel. Máskor viszont együttműködhet Orbán Viktorral, de ez nem ideológiai szövetség lesz” – mondta Alena Kudczko, a pozsonyi Globsec kutatóintézet munkatársa.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik