Newsweek a szlovák választásról: Orbán

2023. október 02. 10:40

A lap szerint nem ideológiai szövetség lesz Magyarország és Szlovákia között.

2023. október 02. 10:40


ATTILA KISBENEDEK  /  AFP

A szlovákiai és a lengyelországi választások eredménye egyaránt hozzájárulhat Vlagyimir Putyin orosz elnök azon törekvéséhez, hogy aláássa az Ukrajna támogatásában kialakult európai egységet – írta meg a Newsweek. Mint fogalmaztak: ráadásul Németországban és Ausztriában a szélsőjobboldali populista pártok megerősödtek, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök következetesen ellenzi az Ukrajnának nyújtott uniós és NATO támogatást.

A lap szerint ez mind jó hír a – szerintük – világpolitikában elszigetelődött orosz vezetésnek, ugyanis mint írták:

Orbán és kormánya nem hajlandó felszámolni jó moszkvai kapcsolatait, és a háború kezdete óta többször is azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat követelt, mely Ukrajna kapitulációját jelentené a jelenlegi helyzetben.

Felidézték, Orbán Viktor a múlt héten ismét az ukrajnai magyar kisebbség jogainak korlátozásával vádolta a kijevi kormányt, és a Parlamentben kijelentette, hogy Magyarország addig nem támogatja Ukrajnát semmilyen kérdésben a nemzetközi színtéren, amíg vissza nem állítják a kárpátaljai magyarok jogait garantáló törvényeket.

Ezt is ajánljuk a témában

„Fico Ukrajnával kapcsolatos választási retorikájának nagy része Orbánt idézte. Ha újraválasztják, Budapest egy hasznos szövetségest nyerhet északi szomszédjával. Szlovák elemzők viszont azt hangsúlyozzák, hogy Fico pragmatikus politikus, és csak saját céljait figyelembe véve fogja Orbánt támogatni. Így előfordulhat, hogy egyetért majd az EU és a NATO döntéseivel. Máskor viszont együttműködhet Orbán Viktorral, de ez nem ideológiai szövetség lesz” – mondta Alena Kudczko, a pozsonyi Globsec kutatóintézet munkatársa.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. október 02. 13:26
Érdekes, hogy a balliberálisok milyen nehezen fogják fel azt, hogy mit is jelent egy nemzet érdekében politizálni. Mondjuk , honnan is tudhatnák, hisz ők csak annyit tudnak, hogy van egy ballib irányvonal, amit aztán tűzzel-vassal át kell verni akár az ország lakóinak kárára is. Fico a szlovákok érdekeit fogja nézni, ahogy Orbán Viktor a magyarokét, Meloni pedig az olaszokét. Amely kérdésekben ezek az érdekek ugyanazok abban együtt fognak működni, ott ahol pedig nem , ott nem. Meloni pld nem azért gondol mást a migránskvótákról mert megvették, hanem mert az olaszok érdeke az, hogy valahogy megszabaduljanak a migriktől, miután náluk van a lerakat jelenleg. De LMBTQstb kérdésben meg valószínű együtt fog működni velünk. Mindenesetre sokkal tiszteletreméltóbb azoknál a libsi politikusoknál, akik képesek a pártpolitikának alávetni a saját országukat.
connorj
2023. október 02. 12:15
https://vm.tiktok.com/ZGJcNfDFy/
Tehetős Totó
2023. október 02. 11:52
'Szeretem" az ilyen objektívfüggetlen "olyság írást", hogy aszongya Orbán szerint. De mi s valóság, drága példaképek? Elnyomják, vagy sem? Erre nincs vér a pucátokban, megmondani áperté!
falcatus-2
2023. október 02. 11:06
"Orbán Viktor magyar miniszterelnök következetesen ellenzi az Ukrajnának nyújtott uniós és NATO támogatást...." nem elleni, hanem feltételekhez kötötte. Eddig is, és ezután is támogatni fogja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!