Nem kell megijednünk attól, ami Varsóban történik

2023. október 18. 13:26

Lengyelországban a baloldal továbbra is elképesztően gyenge, ami az egyik legjobb hír.

2023. október 18. 13:26
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„Az év egyik legizgalmasabb választását tartották a hétvégén Lengyelországban, ahol most nagyon úgy tűnik, hogy hiába nyert az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), végül mégsem alakíthat kormányt. Magyarországról nézve elsőre akár rémisztőnek is tűnhet, hogy a Fidesz egyik legfontosabb szövetségese kikerül a hatalomból, a helyzet mégsem tragikus.

A legfontosabb, amit le kell szögeznünk, hogy Lengyelországban a baloldal továbbra is elképesztően gyenge, ami az egyik legjobb hír. A mostani választáson egyetlen baloldali párt jutott a Szejmbe, méghozzá 8,5%-kal. A többi szavazat legnagyobb része valamilyen jobboldali pártra érkezett. Persze itt is óriási hangsúlyeltolódások vannak, az ultrakonzervatív-patrióta megközelítést képviselő erőktől a liberálisabb, már csak nevében konzervatív pártokig. Az ugyanakkor biztosan kijelenthető, hogy

még a legkevésbé jobboldali kormány – amelyre most a legnagyobb esély van – is sokkal jobb, mint egy tisztán baloldali-liberális kabinet.

A következő szempont, amely miatt nem kell a kardunkba dőlni, hogy – bár mindegyik párt kijelentette, hogy nem kíván a PiS-szel kormányozni – a kormányalakítási tárgyalásokat ők kezdhetik meg.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bernard Guetta

Magyar Narancs

Idézőjel

A lengyelek azt is megakadályozták, hogy meginogjon a nemzetközi stabilitás.

Nyitókép: ANDRZEJ IWANCZUK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2023. október 18. 19:37
Miféle jobboldal? Hagyjuk már... ez a Tusk meg a bandája, annyira jobboldali, mint a Manfred Weber meg az Ursula von der Leyen. SEMENNYIRE. Globalo-csicskák.
Lajoss
2023. október 18. 18:51
Zoli álmodozik…Bruhaha
Kriszta67
2023. október 18. 18:37
Kit érdekel hogy jobboldali, ha nem szuverenista. Amúgy miben nyilvánul meg a jobboldalisága.
Kybon
2023. október 18. 17:02
A polákok már megint reménykednek valamilyen rózsaszín szláv ködben. Aztán amikor az első migri megerőszakol egy nőt, majd föleszmélnek. De jó hír, hogy AZONNAL lett egy újabb jogállam! Be lehet vezetni a pedofíliát a bölcsibe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!