„Nem hagyjuk, hogy az embercsempészek döntsenek” – nekimentek az illegális migrációnak az EU vezetői

2023. október 06. 13:04

„Az illegális migrációval azonnal és határozottan foglalkozni kell” – fogalmaznak az uniós vezetők a granadai csúcstalálkozón.

2023. október 06. 13:04

A pénteki granadai európai uniós csúcstalálkozón a vezetők az illegális migrációval kapcsolatban határozottabb hangot fognak megütni – írja a Politicio egy előzetesen kiszivárgott nyilatkozattervezetre hivatkozva.

A spanyol városban megrendezett informális csúcstalálkozóra mindössze néhány nappal azután kerül sor, hogy az uniós országok vezetői megegyeztek a migrációs paktum utolsó elemében, amelyben engedményeket tettek a jobboldali olasz kormánynak.

Az október 4-én kelt granadai nyilatkozatban a migráció témáját illetően sokkal keményebben fogalmaznak, mint egy korábbi, szeptember végi változatban. Az új szöveg szerint „az illegális migrációval azonnal és határozottan foglalkozni kell”, illetve: 

„nem hagyjuk, hogy az embercsempészek döntsék el, ki lépjen be az EU-ba. 

Továbbra is hatékonyan és gyorsan végrehajtjuk valamennyi döntésünket”.

A tervezet egy sor, a migráció elleni küzdelemre irányuló szakpolitikai intézkedést is említ. Így többek között a származási és tranzitországokkal való „partnerségek” fokozását és az illegális migrációval kapcsolatban „a szervezett bűnözés elleni határozott küzdelmet”.

A többi rész hasonló a szeptemberi változatban megfogalmazotthoz, azaz az EU stratégiai prioritásaira összpontosít az unió bővítése, védelme, versenyképessége, az egységes piac és a multilateralizmus terén.

 

Nyitókép: Migránsok egy csoportja érkezik a spanyol parti őrség hajójának fedélzetén a dél-spanyolországi Motril kikötőjébe, Granada közelében 2017. július 23-án (Fotó: Jorge Guerrero/AFP)

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 06. 16:59
Hiába nem hagynák Európa politikusai, ha a migránssimogató ORBÁN szabadon engedi a börtönökből az embercsempészeket.
szintetikus
2023. október 06. 16:44
ezek négerek
P.Béla
2023. október 06. 16:38
Mitől világosodtak meg az EU vezetői? Csak nem attól, hogy az EU-s parlamenti választások előtt az eddigi tetteikkel ellentétes üzenetekkel, ígéretekkel próbálják félrevezetni a választópolgárokat? Ne higgyen nekik senki ! "Itt a piros, hol a piros" - EU módra.
Bitrex®
2023. október 06. 16:30
Eddig mit csináltatok havi tizenvalahány ezer euróért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!