Morawiecki: Fordulóponthoz érkeztünk

2023. október 05. 15:38

„El fog dőlni, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait” – mondta a lengyel miniszterelnök.

2023. október 05. 15:38

Lengyelország „kemény nemet” fog mondani az illegális bevándorlók befogadására, és konkrét tervet mutat be a migráció kezelésére az Európai Tanács pénteki granadai csúcstalálkozóján – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Andrzej Duda államfővel közösen tartott varsói sajtótájékoztatón.

A „brüsszeli diktátum” nem megoldja a migráció problémáját, hanem „újabb problémákat teremt”

–mondta Morawiecki a granadai csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol az uniós migrációs csomag „kemény” megvétózását ígérte.

Az uniós terv igazából „az illegális gazdasági migránsokkal tömött hajók százainak meghívását jelenti Európába” – érvelt a lengyel kormányfő. „Nem akarunk egy második Lampedusát Lengyelországban” – fogalmazott. „Fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait” – mondta Morawiecki, hozzátéve: a lengyelek számára „a határ szent, míg a brüsszeli bürokraták (...) szemében reliktumnak számít”.

A választásokról

Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda egyaránt arra szólította fel a lengyel választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választásokkal egy időben tartandó, a migránsok elosztásáról szóló népszavazáson is. Andrzej Duda, aki csütörtökön a portugáliai Portóba indul az Arraiolos-csoport államfőinek találkozójára, elmondta: a népszavazás felhatalmazza a kormányzó erőket, hogy az uniós fórumon egyértelműen képviseljék a társadalom akaratát.

Varsó nem egyezik bele abba, hogy „az Európában kormányzó elit megpróbálja rákényszeríteni az európai nemzetekre saját ideológiai álláspontját”.

A legfontosabb a nemzetek akarata – fűzte hozzá.

Úgy látta: a migráció, a határvédelem kérdése jelentősen meghatározza az Európai Unió és Lengyelország jövőjét.

Andrzej Duda aláhúzta: a migráció ügyében olyan lépéseket kell tenni, amelyek a probléma megelőzését jelentik, és amelyek teljesítik az uniós tagállamok kötelezettségvállalásait.

Az egyik fő tagállami kötelezettségvállalás az EU határainak védelme”, Lengyelország pedig teljesíti ezt – hangsúlyozta az elnök.

Megerősítette: Varsó következetesen ellenzi a migránsok kötelező elosztását a tagállamok között. Ezt az álláspontot ő és Morawiecki is képviselni fogja a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozókon – jelentette be a lengyel államfő.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: FOTO OLIMPIK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fenris
2023. október 06. 02:28
Maga Ukrajna a probléma.... (és a mandi webfejlesztői: görgeted, meg se mozdul, mert az oldalfalat görgeti asztali gépen, bejelentkezni, kommentelni ma csak mobilról lehet... Melyik ez az ótvar szar cég, akinek kiszervezték??? A kommentkövetés egy cilinder fos, programozóként úgy basznám ki a projektmenedzsert, mint a szél.)
survivor
2023. október 05. 20:13
Kr67 Max. kizárnak...
Héja
2023. október 05. 18:21
Na végre.
Chekke-Faint
2023. október 05. 17:13
Le kell kapcsolódni a USA farokról, ez a titka a túlélésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!