Megszólalt a svéd miniszterelnök: „Nagyobb biztonságra van szükség, nem lehetünk naivak”

2023. október 17. 14:33

Ulf Kristersson szerint kifejezetten Svédországot célzó terrortámadás történt Brüsszelben.

2023. október 17. 14:33

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint minden jel arra utal, hogy kifejezetten Svédországot, svéd állampolgárokat célzó terrortámadás történt hétfőn Brüsszelben, a két áldozattal kizárólag azért végeztek, mert svédek voltak.

Európa nem engedheti meg magának, hogy „naiv” legyen – mondta Kristersson keddi sajtótájékoztatóján. Kijelentette: Svédország közelmúltbeli történetében eddig még nem szembesültek ilyen súlyos fenyegetéssel, mint most.

Ezt is ajánljuk a témában

A svéd kormányfő szerint „a terroristák ránk akarnak ijeszteni, meghunyászkodásra és hallgatásra akarnak kényszeríteni, de ez nem fog nekik sikerülni”. Kristersson szorgalmazta, hogy az Európai Unió erősítse meg a határok ellenőrzését és fokozza a belső biztonsági intézkedéseket a brüsszeli támadást követően. A kormányfő hangoztatta, hogy az uniónak jobban kell védenie a határait, és biztosítania kell, hogy veszélyes elemek ne tartózkodhassanak illegálisan a területén.

Nagyobb biztonságra van szükség, nem lehetünk naivak”

– fogalmazott. Egy fegyveres merénylő hétfő este lőtt agyon két svéd fociszurkolót, akik a svéd-belga EB-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, ahol tüzet nyitott rájuk. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövető a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte. A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők végeztek a 45 éves tunéziai támadóval egy kávézóban végrehajtott rajtaütésben.

Emelkedett az iszlamista szélsőségesek jelentette fenyegetettségi szint Svédországban.

Súlyos a helyzet, és a hatóságok megítélése szerint ez számottevő ideig így is maradhat” – közölte a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO) hétfőn a brüsszeli incidens után.

Svédországban augusztusban a második legmagasabb fokozatra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután több Korán-égetés felbőszítette a muszlimokat, és a kormány úgy ítélte meg, hogy az ország emiatt a dzsihadisták első számú célpontjává vált. A svéd hatóságok azt is felfedték, hogy Svédországgal szemben több dezinformációs kampány is indult a közösségi médiában a Korán-égetésekkel és muszlim családoknak nyújtott szociális szolgáltatásokkal kapcsolatban.

(MTI)

Nyitókép: AFP/KENZO TRIBOUILLARD

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. október 18. 08:04
Nem Értem ezeket az "agressziv, terrorisztikus " migrikéket. Hogy nem lehet kedvelni ezeket a bátor, haladó, globalista, szerény, ... svéd emberkéket. A légynek sem tudnának ártani, vagy mégis? Hiszen körtudott, megvetik a vodkát, a drogot. Azért pusztitják ahol érik? El nem felejteni, a Zorbán a hibás! Egy jótanács svéd barátainknak, barátainknak? Még nem késő felébredni. Mi nem tartunk igényt a bocsánat kérésükre, talán még megmenthetnek valamit, bár nehézz lesz. Egy gondolat a merénylőről. Ha figyelemmel kisérjük az ilyen tragikus eseményeket, az elkövető álltalában ott hagyja a fogát, csak nem azért, hogy ne tudjon beszélni? És tulnyomórészt csecsen, vagy tunéziai. Legalábbis ezt állitják. És ha egy haladó nyugati állit valamit, csak igaz lehet.
bagira002
2023. október 17. 23:52
Nyugat terroristákat akart megkapták most más kuss. Örüljetek Merkel gondoskodik rólatok . Aljas mocskos p.na pecér a ficsúr Macron repülőtéren Orbánt fogadta kezet fogott , majd megfordult két kezét öltönyéhez törülte .
machet
2023. október 17. 20:19
Naivak?Inkább hülyék.
Galsó Atya
2023. október 17. 20:04
Na jó, hát Ibrahimovic még úgy-ahogy oké volt, bár ő is necces, mert egy agresszív bosnyák, de azért azóta már régóta fel kellett volna ébredni és nem most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!