Meglepő helyen nyitottak új frontot az oroszok, de az ukránok gyorsan győztek

2023. október 31. 19:18

Senki sincs biztonságban.

2023. október 31. 19:18
null

Súlyos támadás érte az Ubuntut, a világ legnépszerűbb ingyenes operációs rendszerét október közepén: a rendszert fejlesztő Canonical egy orosz alkalmazottja, a Danyilo Negrilo álnéven alkotó Szemjon Ringyin gusztustalan mondatokkal bombázta szét az Ubuntu telepítőjének ukrán fordítását. A szoftvert emiatt órákon át nem lehetett letölteni; szintet lépett az Ukrajna elleni orosz kiberhadviselés.

Az orosz programozónak sikerült részben teljes zagyvaságokat, részben nyomdafestéket nem tűrő pajzánkodásokat bejuttatni az Ubuntu ukrán kiadásának telepítőjébe, melyben rögtön azzal köszöntötte ukrán felhasználóit: 

Üdvözöljük Önöket az igazán nagy b*zik operációs rendszerében”.

A „ZFS fájlrendszer használatát” például „az ózsidó nyelv kísérleti titkosításaként” fordította Ringyin. A rendszer mellé csak a legszükségesebb programokat telepítő minimuminstallációt „klasszikus meleg szexnek” nevezte el, leírását pedig így fordította: „Csak a legfontosabbak, körülmetélt nemi szervek és zsidó pornográfia.” A teljes telepítést ezzel szemben „teljes szifiliszfertőzésnek” keresztelte, leírásként pedig azt adta meg: „Online videógyűjtemény palesztin gyerekek kivégzéséről.” . Amennyiben az ukrán felhasználó helytelenül adta meg a partíció csatolási pontját, a Ringyin által fordított ukrán telepítő azt jelezte neki: „b*sszad meg magad a csatolási pontoddal együtt”.

Számos antiszemita kiszólást is elhelyezett a rendszerben – például úgy kérdezte meg felhasználókat arról, hogy kívánják-e megosztani földrajzi helyüket a gépükre telepített alkalmazásokkal, hogy 

Megadja tartózkodási helyét a ravasz zsidóknak?”

Ringyin feltehetőleg az ukránok orosz propagandában folyamatosan vélelmezett nácizmusára kívánt utalni az Ubuntu-fordítás szétbombázásával. Ugyanakkor ezen a harctéren az ukránok gyorsan visszavették az irányítást – Ringyint azonnal kirúgták a Canonicaltől, az Ubuntu pedig kijavított ukrán fordítással immáron újból elérhető, s most már valószínűleg jobban ügyelnek az eddig csekély figyelmet kapó ukrán fordításra.

Nyitókép: Ubuntu operációs rendszer asztala/Képernyőkép

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2023. október 31. 23:56
Hol van itt kiber hadviselés??? Ne röhögtessen már a Mandi! Bulvár semmi felfújva. Méltatlan cikk, méltatlan tálalás.
Syr Wullam
2023. október 31. 22:52
"Megadja tartózkodási helyét a ravasz zsidóknak?" Gábor doesn't like this. :-)))
blackorion93
2023. október 31. 22:47
Sem támadás nem érte az ubuntut (az nem támadás, hogy átírnak benne pár mondatot), semmilyen kíber hadviselés nincs ebben, én is fordítottam át benne magamnak dolgokat és nem vagyok hekker. Ez semmi más nem volt , mint egy gyerekes és ostoba trollkodás. Az ilyesmit általában 8-10 évesen kinövi az ember. Mandi az új blikk.
Uztu
2023. október 31. 22:07
Én kirúgnám a cikk iróját
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!