Magyar vétó: nem tudja megadni Ukrajnának az 500 millió eurós katonai támogatást az EU

2023. október 03. 09:43

Az uniós külügyi vezetők kijevi tanácskozásán Magyarország fenntartotta korábbi vétóját.

2023. október 03. 09:43

Kijevben találkoztak az EU külügyminiszterei, hogy az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokról döntsenek. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem volt jelen a tanácskozáson, egy helyettese képviselte a magyar kormányt – írja az Euronews.

A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a tárgyalások után arról beszélt: „A kijevi találkozó erős üzenet az Ukrajna melletti szolidaritásról és támogatásról az igazságtalan és illegitim háború során”. Kijelentette: „A legerősebb biztonsági garancia, amit adhatunk, az Ukrajna EU-tagsága”.

Borrell az Euronews szerint nem beszélt a magyar álláspontról, hanem annyit mondott:

Ukrajna EU-s támogatása „minden dimenzióban” folytatódni fog.

Pénteken Ukrajna „ideiglenesen” levette az OTP-t a „háború nemzetközi szponzorainak” listájáról, ami miatt korábban a magyar kormány blokkolni kezdte az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntéshozatalt. Az ukránok abban bíztak, hogy ezután a magyar kormány hozzájárul az EU 500 millió euró értékű katonai segítségéhez. 

A magyar Külügyminisztérium azonban a hétvégén azt közölte: nem történt tartalmai változás, az OTP nincsen törölve a listáról, és „amíg ez nem történik meg, Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyverszállítások további uniós finanszírozásában”.

Josep Borrell hétfőn aztán már nem is 500 millió eurós, 

hanem tízszeres, 5 milliárd eurós uniós katonai segítségnyújtásról beszélt

ami kapcsán azt reméli, sikerül erről megegyezni az év végéig.
 

Fotón: Zelenszkij ukrán elnök (Jim WATSON / AFP)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2023. október 05. 18:14
Nagyon helyes!
Héja
2023. október 05. 14:34
Egy hivnyát (piculát, garast,piasztert, fillért, stb.) sem Ukrajnának.
zavulon
2023. október 04. 16:11
Minden tiszteletünk az ukránoké, de itt van a kárpátaljai magyar nemzetiségi kérdés, valamint az európai uniós helyreállítási alap ütemezése. Belátható, hogy ezek legalább ilyen fontosak a magyar képviselet számára.
Teréz Pitykéz
2023. október 04. 08:27
Gondolom az ideiglenes addig tart amíg nyomnak egy Ok-t. Utánna gerincesen megint vissza kerül a listára. olyan hoholosan. Addig vétó amíg garanciát nem kapunk hogy végleges a törlés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!