Magyar vétó: nem tudja megadni Ukrajnának az 500 millió eurós katonai támogatást az EU

2023. október 03. 09:43

Az uniós külügyi vezetők kijevi tanácskozásán Magyarország fenntartotta korábbi vétóját.

2023. október 03. 09:43

Kijevben találkoztak az EU külügyminiszterei, hogy az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokról döntsenek. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem volt jelen a tanácskozáson, egy helyettese képviselte a magyar kormányt – írja az Euronews.

A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a tárgyalások után arról beszélt: „A kijevi találkozó erős üzenet az Ukrajna melletti szolidaritásról és támogatásról az igazságtalan és illegitim háború során”. Kijelentette: „A legerősebb biztonsági garancia, amit adhatunk, az Ukrajna EU-tagsága”.

Borrell az Euronews szerint nem beszélt a magyar álláspontról, hanem annyit mondott:

Ukrajna EU-s támogatása „minden dimenzióban” folytatódni fog.

Pénteken Ukrajna „ideiglenesen” levette az OTP-t a „háború nemzetközi szponzorainak” listájáról, ami miatt korábban a magyar kormány blokkolni kezdte az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntéshozatalt. Az ukránok abban bíztak, hogy ezután a magyar kormány hozzájárul az EU 500 millió euró értékű katonai segítségéhez. 

A magyar Külügyminisztérium azonban a hétvégén azt közölte: nem történt tartalmai változás, az OTP nincsen törölve a listáról, és „amíg ez nem történik meg, Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyverszállítások további uniós finanszírozásában”.

Josep Borrell hétfőn aztán már nem is 500 millió eurós, 

hanem tízszeres, 5 milliárd eurós uniós katonai segítségnyújtásról beszélt

ami kapcsán azt reméli, sikerül erről megegyezni az év végéig.
 

Fotón: Zelenszkij ukrán elnök (Jim WATSON / AFP)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik