Magyar ezredes: Ezer dollárba kerül egy harcos kiiktatása az ukrajnai háborúban

2023. október 05. 18:31

Egy orosz és egy ukrán katona élete „ugyanannyi pénzt ér” .

2023. október 05. 18:31
null

Resperger István ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában az orosz-ukrán konfliktusról beszélt. Többek között elmondta, mennyibe kerül a hadseregeknek egy katona kiiktatása. 

A szakértő elárulta, hogy konkrét számadatok vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi pénzbe kerül egy katonát elpusztítani. 

„Közel ezer dollárba kerül egy harcosnak a kiiktatása, de a komolyabb tüzérségi eszközöknél, mint a HIMARS sorozatvető, aminek 60 millió forint egy darab rakétája és hatot lő el egy perc alatt, közel 3500 dollárba kerül. Iszonyúan nagy mennyiségű pénzösszeget kell betenni a háborúba, ami elérheti naponta a 300-350 millió dollárt, mind a két oldalon” – állítja Resperger.

Hozzátette, a két félnek ugyanannyi pénzébe kerül egyetlen harcos kiiktatása. 

A riporter kérdésére, hogy van-e olyan eset, amikor a költségek miatt a hadsereg úgy dönt, inkább életben hagy egy katonát, azt válaszolta:

„Nem válogatnak az eszközökben. Amijük van, meg amit be tudnak szerezni nemzetközi téren, azt fogják alkalmazni.”

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. január 11. 16:09 Szerkesztve
A háború elején a libbantak biztosra vették az oroszok vesztét. Azzal érveltek, hogy az olaszországnyi GDP-vel rendelkező Oroszország hogy bírná fenntartani a háborút. Lehet, hogy hadi helyzetben más értelmük lesz a számoknak?
fogas paduc
2024. január 11. 16:07
Ez nem igaz. Az oroszok mosógép chipekkel és gyalásóval megoldják azt, amit az amcsik csak quantum számítógéppel....
Bell & Sebastian
2023. október 05. 21:13
Ezek légből kapott adatok. Teljesen kizárható, hogy 1.000 dollárból oltanak ki egy emberi életet. Közvetlen önköltségnek értelmezve talán, De van még technológiai-, gyártási-, szűkített-, és teljes önköltség felfelé lépegetve. De ha mindent összeszámolunk, tehát az elszenvedett kár helyreállításának teljes költségét elosztva a súlyozott emberveszteséggel, bődületes szám jön ki. Józan ésszel belátható, az ukrán oldalon lényegesen nagyobb. Vagyis azt állítom, fajlagosan többe kerül az orosz élőerő és infrastruktűra pusztítása az ukránoknak, mint fordítva.
Akitlosz
2023. október 05. 19:50
Nem is Magyar ezredes, hanem Resperger ezredes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!