Kaiser Ferenc: Lehetetlen küldetésre indultak el az izraeli erők

2023. október 28. 22:53

Az NKE docense azt is elmondta, hogy rendkívül nehéz megállapítani, ki tartozik a Hamászhoz, és ki nem.

2023. október 28. 22:53
null

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Indexnek adott interjúban elmondta, hogy szerinte Izrael még nem indította el teljes körű szárazföldi invázióját, valamint arra is kitért, hogy a háború előrehaladtával Izraelnek egy észak felől érkező támadásra, a Hezbollah belépésére is fel kell készülnie.

A felvételek és az izraeli erők kommunikációja alapján ez még mindig nem a nagy szárazföldi támadás, hanem egy pár ezer katonával végrehajtott kisebb hadművelet, amely nem a sűrűn lakott területeket célozza” 

– mondta el a szakértő.

Kaiser szerint a Hamász abban érdekelt, hogy a lehető legtöbb civil maradjon a területen, „mert így élő pajzsként tudják őket használni, és meg tudják védeni saját infrastruktúrájuk, a laktanyáik, lőszerraktáraik és föld alatti alagútrendszerük maradékait”.

Ki tartozik a Hamászhoz?

Kaiser Ferenc azt is elmondta, hogy rendkívül nehéz megállapítani, ki tartozik a Hamászhoz, és ki nem.

„Az, hogy valaki civilnek néz ki, az iszlám világban nem jelenti azt, hogy nincs nála fegyver, vagy nincs rajta robbanóöv, robbanómellény, amivel terrorcselekményt tud végrehajtani. 

A Hamász tudatosan használja élő pajzsként a polgári lakosságot, ez az állítás nem túlzás. 

Gondoljunk bele abba, hogy az övezet legnagyobb kórháza alatt van berendezve a Hamász parancsnoksága, ahonnan az utasítások többségét küldik. Egyes források szerint a budapesti metróhálózat hosszának többszörösét teszi ki a Gáza alatti alagútrendszer” – mondta a docens.

Megoldhatatlan feladat

„Ha megindul a teljes körű szárazföldi invázió, tízezrek is áldozatul eshetnek a harcoknak, a Gázai övezet népességének fele pedig még be sem töltötte 18. életévét. Izrael 300 ezer katonát mozgósított, a haderő létszáma 450 ezer körül lehet. Ebből 200-250 ezer katonát vethetnek majd be Gázában. Egy ekkora erő képes lehet a Gázai övezet elpusztítására” – fogalmazott.

Megoldhatatlan feladat, hogy ez a pusztítás csak a Hamász vezetőit és tagjait érintse

– mondta Kaiser Ferenc.

Nyitókép: Mohamed Szaber

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szerintem-2
2023. október 29. 13:04
"Gondoljunk bele abba, hogy az övezet legnagyobb kórháza alatt van berendezve a Hamász parancsnoksága, ahonnan az utasítások többségét küldik" Ezt amúgy mi is támasztja alá az izraeli állításon kívül? Ez az egész "élőpajzs" szöveg egy zsúfolásig lakott területen, meg a minden palasztinon robbanóöv van, annyira átlátszó cionnáci hazugságpropaganda. Sajnálom, hogy komoly emberek Magyarországon is kénytelenek ezt szajkózni, ha nem akarják állásukat elveszíteni.
EX_Terminator
2023. október 29. 12:58
És még mindig nem fogták fel, NINCS KÜLÖNBSÉG. Ahhoz a hamasz túl mélyen beágyazódott.
masikhozzaszolo
2023. október 29. 09:23
A palesztínoknak könnyebb. Nagy a füel, az orra, már meg is van, kicsodamicsoda. De ugyanezt Izrael is alkalmazhatja, nincs pajesz, nincs nagy orr, fül, tehát Hamaszos. Miért volt ott. A Hamasz rakétákon volt nézőke, hova csapódjon be, kinek a nyakába? Biztos van a nőknél is valami. Állítólag totál leszőrtelenítik a fürdőben a házasságnál, kopaszra. De ez szerintem csak folklór.
Vladiszláb
2023. október 29. 09:09
A feladat sajnos egyszerűbb. Vagy a palesztin terroristák és megbízóik, vagy Izrael uralja az ensz 181/1947 határozata alapján létrejött államot. A zsidók a jövőjükért küzdenek, a terroristák pedig valakiknek a koncáért. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!