Joe Biden: Nagy hiba lenne a Gázai övezet megszállása

2023. október 16. 14:38

Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket, mondta az amerikai elnök, és közölte, feltételezi, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint fog eljárni, és lehetővé teszi az ártatlan gázai emberek számára hogy orvosi ellátáshoz, élelemhez és vízhez jussanak.

2023. október 16. 14:38

Nagy hiba lenne, ha Izrael újra megszállná a Gázai övezetet – mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök vasárnap este. Biden a 60 minutes című műsorban beszélt az Izrael által a Gázai övezetben tervezett szárazföldi műveletről. „Úgy gondolom, hogy nagy hiba lenne. A Hamász szélsőségesei nem képviselik az egész palesztin népet. Úgy gondolom, hogy hiba lenne ha Izrael megint megszállná a Gázai övezetet” – mondta az amerikai elnök. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket” – tette hozzá az elnök. Joe Biden azt is elmondta, hogy feltételezi, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint fog eljárni, és lehetővé teszi az ártatlan gázai emberek számára hogy orvosi ellátáshoz, élelemhez és vízhez jussanak. Arra a kérdésre, hogy szerinte el kell-e pusztítani a Hamászt, az amerikai elnök igennel válaszolt.

 „De szükség van egy palesztin hatóságra. Szükség van egy útra egy palesztin államhoz” 

– mutatott rá Biden. Az elnök szerint az út a kétállami megoldás, amelyet az Egyesült Államok már évtizedek óta támogat. Biden a hétvégén egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, hogy a palesztin emberek többségének semmi közük a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a terrorszervezet cselekményei miatt. 

A Hamász erőfeszítései ellenére Gázából több mint 600 000 lakost evakuáltak délre – közölte vasárnap Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője az övezet északi részének kitelepítésével kapcsolatban. Az izraeli hadsereg azért szólította fel az övezet északi részén lakó gázai civileket a távozásra, hogyminél kevesebb kár érje őket a Hamász ellen várható szárazföldi harcokban. Az izraeli hírszerzés szerint 

az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet betonalagutakat épített otthonok, iskolák és kórházak alá, ahol fegyveresei elrejtőztek az október 7-i Izrael elleni terrortámadás után. 

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2700-at, a sebesülteké pedig a 9700-at. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

(MTI)

Nyitókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a kormány finanszírozásáról szóló kétpárti törvényjavaslatról a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2023. október 1-jén. (Fotó: SAUL LOEB / AFP)

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 06. 07:13
Biden szutyok, téved. Gáza terrorövezet !!
figyelő4322
2023. október 16. 23:13
daermon-figyelő4322 2023. október 16. 20:17 "1 vezetőnek csak az irányokat kell világosan kijelölni..." Ez valóban így van. De a katonai vezetés hogyan fogja ezt a homályos, sőt értelmezhetetlen parancsot a gyakorlatba átültetni? Like, oké, menjünk be Gázába, sebesen lőjük ki a sok Hamász terroristát, aztán poroljuk le a csizmát - és menjünk haza, sebesebben, mint bejöttünk! Ahogy ezt Barandon elnök megszabta, azt a gyakorlatban nem lehet ÚGY megvalósítani. Ezért IS akar a szóban forgó részeken viszonylag üres területet Izrael, mert nincs gyomruk ahhoz, hogy a többezer halotthoz még sokezer civillel is szaporítsák a 'mártírjaik' számát... Ez egy olyan művelet lesz (ha komolyan gondolja Izrael), amelyet nem lehet egy 'steril, veszélytelen operációval' megoldani...
figyelő4322
2023. október 16. 17:52
"Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket, mondta az amerikai elnök." Hmmm... Micsoda csodálatos terv az amcsi elnöktől, aki mint tudjuk nem véletlenül elnök, hiszen az egyik legbölcsebb ember az országban... Jó lenne, ha részletezné hogyan is kellene ezt megtenni. Talán a 'szélsőségesek' viselnek egy táblát a mellükön, hogy 'Hamász Terrorista Vagyok, ide lőjetek katonák!' Még jó, hogy a Dzsó bácsitól már nem is várnak el normális kijelentést a jenkik...
Chardonnay99
2023. október 16. 17:45
Sajnos nincs mese a Gázai övezetet fel kell számolni, nincs értelme fenntartani, ezzel csak Hamaszt segítenék. Bármennyire durva és kegyetlen dolog, más módon nem lehet a Hamaszt kiüzni Gázából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!