Izrael és a Hamász konfliktusa miatt növekszik a feszültség Németországban

2023. október 21. 12:20

A németországi zsidó közösségen belül egyre nagyobb a félelem, mivel az Izrael és a Hamász közötti konfliktus során megszaporodtak az antiszemita incidensek.

2023. október 21. 12:20

A Politico egy hosszú cikkben mutatta be a közelmúltban Németországban az Izrael és a Hamász közötti háborúval kapcsolatos feszültségeket és konfliktusokat, valamint az ország különböző közösségeire gyakorolt hatását. 

Berlinben palesztinbarát tüntetések zajlottak, különösen a Neukölln negyedben, ahol sok közel-keleti bevándorló él. Ezek a tüntetések összecsapásokhoz vezettek a rendőrséggel, és voltak olyan felhívások, hogy a területet „Gázává” kellene változtatni.

A német hatóságok, köztük Olaf Scholz kancellár, a holokausztból eredő német történelmi felelősség miatt támogatásukról biztosították Izrael állam létét és biztonságát. Németországban azonban nem mindenki osztja ezt a nézetet. A politikai baloldalon egyesek azzal érvelnek, hogy a 

palesztinbarát tüntetések betiltása az állam túlkapása, és elfojtja a gázai civil áldozatokkal kapcsolatos jogos aggodalmakat.

Ezzel párhuzamosan a németországi zsidó közösségen belül egyre nagyobb a félelem, mivel az Izrael és a Hamász közötti konfliktus során megszaporodtak az antiszemita incidensek.

Történelmi felelősség a holokausztért

Ezek közé az incidensek közé tartoznak a zsidó közösségi központok és magánszemélyek elleni támadások, valamint olyan házak Dávid-csillaggal való megjelölése, ahol zsidók élnek. Aggodalomra ad okot, hogy a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos erőszak és retorika súlyosbítja az antiszemitizmust Németországban. Míg egyesek ezt a bizonyos bevándorló népességből származó „importált antiszemitizmusnak” tulajdonítják, fontos megjegyezni, hogy antiszemita incidenseket szélsőjobboldali szélsőségesek is elkövettek. Ez összetett és kihívásokkal teli helyzetet eredményezett Németországban, ahol mind a szélsőbaloldali, mind a szélsőjobboldali elemek ellenzik az ország Izrael támogatását.

A szöveg rávilágít az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatos feszültségek kezelésének nehézségeire egy olyan országban, amely történelmi felelősséggel tartozik a holokausztért, és amelynek növekvő zsidó közössége egyre növekvő antiszemitizmussal néz szembe.

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steweq
2023. október 21. 21:48
Álszent németek. Újra holokausztot csinálnak, csak most elvégeztetik a piszkosmunkát a migránsokkal, és Orbán nyakába fogják várni. S lesz aki el is hisz majd. Aztán jönnek az orosz tankok?
Akitlosz
2023. október 21. 16:39
"Izrael és a Hamász konfliktusa miatt növekszik a feszültség Németországban" Nem amiatt. Hanem a német kormányok bevándoroltató, lakosságcserélő politikája miatt. Éppen azért is vándoroltatják be a zsidókat és a muzulmánokat, hogy feszültség keletkezzen, meg "antiszemitizmus".
Tara Verde
2023. október 21. 14:51
Amíg a német állam nagy erőkkel hajkurászott néhány szerencsétlen bakancsos kopaszt, lazán importáltak több százezer migráns, akik az Izrael elleni gyűlöletet az anyatejjel szívták magukba.
szarvas-2
2023. október 21. 13:45
Lassan nem Berlinben fogják kiadni a belpesti zsidó "héroszaink" olvashatatlan könyveit. Kertész Ákos is hogy elspriccelt Kanadába-miután lemoslékevőzte a magyariakat-a Kertész Imre meg bevallotta-megunta már a holokausztbohóc életet..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!