Így nyert a jobboldal Svájcban

2023. október 23. 12:10

A szövetségi választáson folytatódott Svájc jobbra tolódása.

2023. október 23. 12:10
null

Mint arról lapunk is beszámolt, vasárnap lezajlott a szövetségi parlamenti választás Svájcban, amin ismét és tovább erősödve nyert a Svájci Néppárt (SVP).

A régi, tradicionális pártokhoz képest később felemelkedő SVP egykor a rendszerkritikus, populista kívülálló szerepét játszotta, de 

már 1999 óta ők nyerik a négyévente tartott szövetségi parlamenti választásokat,

 így negyed évszázada Svájc vezető politikai erejét jelentik.

Igaz, Svájcban ennek korlátozottan van jelentősége. Mint ismert, Svájc a közvetlen demokrácia, a népszavazások és a rendkívül erős helyi önkormányzatok országa, ahol mind a településeknek, mind a kantonoknak nagy autonómiájuk van, és minden szinten rendszeresen tartanak népszavazásokat a polgárokat érintő legfontosabb döntésekben.

Ennek megfelelően Svájcban a szövetségi parlamentnek korlátozottabb a szerepköre. Ahogy a szövetségi kormánynak is. Minden más demokratikus országtól eltérően 

Svájc kormányzatában, a Szövetségi Tanácsban mindig minden nagyobb párt részt vesz.

 Jelenleg a Svájci Néppárt, a szocdemek, a liberálisok és a Centrum párt adja a héttagú kormányzat tagjait, amelynek vezetője évente cserélődik: 2023-ban aktuálisan Alain Berset szocdem politikus a kormánytanács elnöke.

A szövetségi választások mégis jól mutatják az alpesi ország közhangulatának változását. A régóta vezető Svájci Néppárt a vasárnapi voksoláson 28,55 százalékra tudta növelni támogatottságát, így kilenccel több képviselőt tud küldeni a szövetségi törvényhozásba. A szocdemek kettővel, a Centrum párt eggyel tudta növelni képviselői számát. A liberálisok eggyel, a zöldek öttel, a zöld liberálisok pedig hat képviselővel kevesebbet tudnak az új parlamentbe delegálni.

A kampány során egyértelmű volt, mely témák érdeklik a svájci választókat: 

a bevándorlási helyzet, a növekedő rezsiköltségek és a klíma kérdései.

A Svájci Néppárt össze is kötötte ezeket a kérdéseket egymással. A kampány során azzal érveltek, hogy a folyamatosan és gyorsan növekedő népességű Svájc – jelenleg 8,8 millióan élnek az országban – lakosságszámát 2050-re 10 milliós létszámnál fagyasszák be, és többek között a klíma védelmét hozták fel érvként erre. 

Svájc lakosságának ma már mintegy negyede bevándorló hátterű, a szavazásokon viszont csak a svájci állampolgárok vehetnek részt.

Az SVP kapucnit viselő, véres kést markoló bűnözőket és riadt nőket ábrázoló képekkel is kampányolt,

feltéve a kérdést: „Ez az új normális?”

Egy svájci szervezet emiatt idegengyűlölettel vádolta az SVP-t.

A párt ugyanakkor a kultúrharcban is felemelte a szavát: azt ígérik, legyőzik az „eltörlés kultúráját” (cancel culture) és a „woke őrületet”. Az SVP többek között azzal buzdította szavazásra híveit, hogy ha ők nem tesznek így, akkor majd „drag queenek, antifák és klímaaktivisták” fognak majd szavazni helyettük.

Marco Chiesa, a Svájci Néppárt elnöke a választás után kijelentette: „Nagyon világos felhatalmazást kaptunk a svájciaktól, hogy azokkal a témákkal foglalkozzunk, amik érdeklik őket, és ilyen az illegális migráció is”.

Az SVP-nek mindenesetre szövetségi szinten a szocdemekkel és a liberálisokkal együtt kormányozva kell majd választ találnia a svájciakat érdeklő problémákra.

Nyitóképen: a svájci zászló, kivetítve a Matterhorn hegycsúcsára 2020-ban (fotó: FABRICE COFFRINI / AFP)

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. október 23. 13:26
Úgy nyert a jobboldal, hogy a svájci választási rendszerben több a közvetlen demokrácia, mint a képviseleti-. Tehát kevesebb a lehetőség rózsaszín buborékok eregetésére és nem mindent az önjelölt média kitartó agymosása dönt el.
Tapeino
2023. október 23. 12:49
Akkor ezek csak eurokommunisták???
llnnhegyi
2023. október 23. 12:49
dr miniszterelnök látogatásának híre is mozgósította a svajci-MJK-t. Ja! Nyilvánvaló!-:)
fatman
2023. október 23. 12:48
ez még mindig egy viszonyag normális ország...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!