Finnország egy kínai hajó után nyomoz a megrongált gázvezeték kapcsán

2023. október 20. 21:08

A kínai konténerhajó Kína és Európa között közeledik az Északi-sarkvidéken keresztül.

2023. október 20. 21:08

A finn rendőrség pénteken bejelentette, hogy egy kínai hajó után nyomoz a külső behatás révén megrongált finn-észt gázvezeték ügyében. A finn külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy diplomáciai csatornákon kapcsolatba lépett Kínával és Oroszországgal a vizsgálat kapcsán.

„A hongkongi zászló alatt hajózó NewNew Polar Bear mozgása egybeesik azzal az időponttal és hellyel, amikor és ahol a gázvezeték megrongálódott” – áll a finn Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében. A kínai konténerhajó Kína és Európa között közeledik az Északi-sarkvidéken keresztül. A nyomozók említést tettek a Szevmorput atommeghajtású orosz teherhajóról is, amely Murmanszk és Szentpétervár között közlekedik. 

A finn külügyminisztérium a hajóval kapcsolatban érintkezésbe lépett az orosz külügyminisztériummal, tekintettel az ügy komolyságára. A Balticconnector gázvezetéket október 8-án zárták le szivárgás miatt. 

A hatóságok bejelentették, hogy rongálást külső behatás okozta, sejtetve, hogy esetleg szabotázs történt. 

A gázvezetékkel egyidőben megrongálódott egy Finnországot Észtországgal összekötő távközlési kábel is, majd hozzávetőlegesen az incidenssel egy időben egy Svédországot és Észtországot összekötő távközlési kábel is részleges károkat szenvedett, a svéd és észt hatóságok szerint az utóbbi rongálódás is feltehetően külső behatás következménye. Az incidensek aggodalmakat ébresztettek az energiaszállítás biztonságával kapcsolatban és a NATO fokozta az őrjáratokat a Balti-tengeren. 

A rendőrség megerősítette, hogy a gázvezeték megrongálódását külső mechanikus erő okozta, és egy nehéz tárgyat találtak a vezeték közelében a tengerfenéken. A rendőrség megpróbálja a felszínre hozni a nehéz tárgyat, hogy megállapíthassák, van-e köze a megrongált gázvezetékhez. 

Nyitókép: STRINGER / Rajavartiolaitos / Finnish Boarder Guard / Lehtikuva / AFP

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. október 21. 10:08
Röhej. az apátok faxa! Mammon saját hadserege a válasz, amely katonaság a jenki seregen belül.
Janika50
2023. október 21. 09:38
A "haladó, demokratikus" nyugati közvélemény ezt akarja hallani. Önálló gondolatuk régóta nincs. A gondolkodás ösztöne csírájában el van folytva nálluk. Az alkohol, a drogok ezt tették velük. A 80-as években már hordozható telefonjaik voltak a skandinávoknak. Mára mi lett belőlük? A pökhendiség, az észosztás ösztöne. Pedig ahol kevés van, hamar elfogy. Tudom magamról. Ők lettek az európai usa. De úgy néz ki, most megkapják amit érdemelnek. Mert az a nép, népek, ahol megszünt az önvédelmi reflex, törvényszerűen igy jár. Emlékszem, a 70-es, 80-as években stopposként hordtuk őket a Közel-Keletre kéjhölgyeknek. Ide simán eljöttek, nem volt vizumkényszer köztünk, innen meg ügyeskedve jutottak át határokon. Voltak akik éveket töltöttek ott. Az arabok megőrültek a szőke csajokért. Azt mondták, tanulmányokra kell nekik a pénz. És már ilyen mentalitású egyének irányittják Európát.
akkor ki
2023. október 21. 08:40
Miért kell hülyének nézni az emberiséget???!! Valaki mondja már meg, hogy miért érdeke az orosznak, a németnek, a franciának és hollandnak, hogy az általuk tulajadonolt Nord Stream AG, ami a Gazprom, Wintershall, GDF Suez, E.ON és Gasunie óriás vállalatok kezében van felrobbantani, megsemmisíteni, működésképtelenné tenni a csövet????!!! Ja és, persze, Kína? Ugyan már. Azoknak miért is??? Hülyék! Kurva nagy logika nem kell hozzá, hogy kizárásos alapon bárki felrobbanthatta fentieken kívül, de ezer százalék, hogy ZUSA áll az egész felett, hiszen még a fingos is mondta, hogy "Oroszország katonai akciója esetén “nem lesz többé Északi Áramlat 2″. Véget fogunk vetni neki”. Mitőbb, a robbantás előtt 4 hónappal a fingosék már tudtak az ukrán tervekről! Jelen helyzetben, mivel nincs tárgyi vagy képalkotó bizonyíték, próbálja a libernyák média másra kenni, így akár Tasmán nindzsák is szóba jöhetnek. Ámítás az egész, a ZUSA a főbűnös mint mindig!
machet
2023. október 21. 08:35
Kamu,megy a terelgetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!